Ultima transa de uraniu din Romania a fost evacuata. Doi jurnalisti americani au participat la operatiune

  0
  449

  Cotidianul The Boston Globe a publicat duminica 21 de fotografii facute in exclusivitate in timpul operatiunii secrete care a avut loc in urma cu o saptamana prin care ultima transa de uraniu imbogatit din Romania a fost transportata in Rusia, cu ajutorul Statelor Unite.
  transport radioactiv
  Un reporter si un fotoreporter de la cotidianul american au primit in exclusivitate permisiunea de a fi in Romania martorii „unui proces meticulos si costisitor” destinat protejarii uraniului ce poate fi folosit la construirea armamentului atomic, parte a unui efort de a pune la adapost materialul nuclear din lumea intreaga, dupa cum scrie publicatia.

  Drumul lung si greu catre siguranta nucleara

  Fotografiile ilustreaza un articol postat pe prima pagina a editiei electronice a cotidianului, intitulat „Drumul lung si greu catre siguranta nucleara – o privire asupra unui imperativ global: pastrarea uraniului imbogatit la distanta de teroristi”, publicat in contextul vizitei pe care presedintele Barack Obama o face la saptamana viitoare la Moscova, cand este de asteptat sa semneze o declaratie comuna cu presedintele rus Dmitri Medvedev, care sa stabileasca un cadru pentru a incheia indepartarea uraniului puternic imbogatit din alte 15 tari, in decurs de patru ani.

  Astfel, de la Institutul de Cercetare Nucleara de la Pitesti au fost transportate in Rusia 182 de mici cilindri, de marimea unor gloante, care contineau insa unul dintre cele mai periculoase materiale din lume – uraniu puternic imbogatit furnizat in 1990 de fosta Uniune Sovietica. Materialul nu a fost folosit in reactoare si nu emite un nivel mare de radioactivitate in aceasta forma, insa autoritatile se temeau ca ar fi putut fi furat – desi era pastrat in recipiente subterane adanci – si ar fi putut incapea cu usurinta pe mana unor organizatii teroriste. „Poti sa-ti umpli un buzunar cu acesti mici cilindri”, a declarat Andrew Bieniawski, asistent al adjunctului sefului Administratiei pentru Siguranta Nucleara din Statele Unite, care a supervizat operatiunea in Romania.

  Operatiunea din Romania este considerata un model pentru alte tari care se tem de riscurile ce le comporta detinerea unor materiale nucleare, scrie The Boston Globe.

  Autoritatile americane considera ca laboratoarele de cercetare din intreaga lume detin circa 2.000 de kilograme de uraniu puternic imbogatit, adica material suficient pentru confectionarea a 80 de bombe nucleare.

  Mare parte a acestui material dateaza din perioada Razboiului Rece, cand SUA si Rusia au furnizat unor state aflate sub influenta lor echipamente si materiale pentru reactoare de cercetare. Alte cantitati semnificative au fost furnizate de Marea Britanie si Franta sau, in cazul Africii de Sud, a fost imbogatit intern.

  Operatiunea din Romania a costat 10,5 milioane de dolari

  Operatiunea din Romania a costat 10,5 milioane de dolari, potrivit The Boston Globe, si a fost nevoie de cinci ani pana la incheierea tuturor aranjamentelor necesare cu tara-gazda, Rusia, si cateva organisme internationale. Chiar si asa, scrie publicatia americana, au existat temeri saptamana trecuta in legatura cu o eventuala aminare, dupa ce oficialii romani au avut cateva obiectii temporare despre ce entitate guvernamentala are jurisdictia cuvenita pentru a aproba transferul.

  Transportul in Rusia s-a facut pe calea aerului, cu un urias cargou Antonov 224, iar Moscova a pus la dispozitie in acest scop un echipament special, inclusiv un container de 5 tone, supus unor testari de rezistenta extensive, care sa inlature orice pericol in eventualitatea unei prabusiri a avionului.

  Ziaristii americani au observat starea precara a cladirii de la Magurele

  La institutul de la Magurele, ziaristii americani au observat starea precara a cladirii in care, intr-o sala subterana, erau tinute intr-un bazin special cu apa 288 de bare de uraniu puternic imbogatit. Apa serveste la blocarea emanatiilor mortale de raze gamma. Barele erau atat de radioactive cand au fost aduse aici din reactor, ca nu au putut fi manipulate cativa ani. Operatiunea de scoatere a barelor de uraniu a durat trei zile si a fost extrem de minutioasa, radioactivitatea fiind masurata in permanenta.

  In momentul transportului, tehnicienii au verificat sigiliile cu ajutorul heliului. Transportul pana la aeroport s-a facut noaptea, pe rute secrete. S-au folosit sase camioane, fiecare transportand 18 cilindri incarcati cu peste 12 bare de combustibil fiecare. Convoiul a mai fost insotit de un camion de rezerva si de o macara, disponibile in cazul aparitiei unor probleme, iar transportul a fost supravegheat de la inaltime de un elicopter dotat cu camere cu infrarosu. Zeci de membri ai politiei militare, cu cagule si arme automate, au pazit convoiul si au blocat strazile.

  „Pericolul este foarte mare”, a declarat Florin Hulea, purtator de cuvant al politiei, subliniind ca in cazul unei scurgeri radioactive cauzate de un atac sau un accident, o mare parte a orasului putea fi expusa riscului contaminarii.

  Deplasarea a avut loc intr-o noapte in care a fost furtuna

  Avionul astepta la capatul unei piste a principalului aeroport al Bucurestiului, mai scrie The Boston Globe. In cele din urma, echipa americana a rasuflat usurata dupa ce toate actele au fost completate – tot materialul fiind transferat oficial in proprietatea Rusiei. Avionul a decolat la 6 dimineata.

  „Fiecare kilogram indepartat inseamna un kilogram mai putin pe care un terorist l-ar putea folosi pentru a fabrica o arma nucleara”, a declarat Bieniawski, inaltul oficial american, la incheierea operatiunii. El nu isi permite sa piarda insa timpul. Membrii echipei sale deja au plecat la intalniri la Moscova si negociaza transporturi similare din Libia, Africa de Sud, Chile, Argentina si alte tari.

  „Operatiunea din Romania arata ca este intr-adevar o sarcina complicata, fie si cu un partener cooperant”, a comentat Corey Hinderstein, directorul programului international al organizatiei non-profit Nuclear Threat Initiative (Inititiva impotriva Amenintarii Nucleare) din Washington. „De aceea, scopul presedintelui este asa de important. Nu o putem face singuri. Avem nevoie de un efort comun din partea multor state”, a subliniat Hinderstein.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.