Un baraj inalt de 75 de metri se va ridica pe Valea Azugai

Pe Valea Azugai se va construi un baraj de acumulare de 75 de metri inaltime, cu o capacitate de 15 milioane de metri cubi de apa, a anuntat miercuri Lucia- Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. Barajul va costa 120 de milioane de dolari si este considerat a fi cea mai mare investitie de infrastructura in domeniul apei, din 1990 incoace.

Scopul constructiei este sa asigure resursa de apa pentru Valea Prahovei, mai ales pentru localitatile Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Predeal, Breaza si Cornu. “In acelasi timp va proteja impotriva viiturilor si secetei si va asigura apa potabila pentru cei 70.000 de locuitori din regiune. In prezent, doar 40 la suta din locuitorii din Valea Prahovei au apa potabila curenta”, a declarat Lucia-Ana Varga. Ea a amintit ca in perioada 2005-2006, zona a avut de suferit din cauza inundatiilor puternice, iar in vreme de seceta astfel de baraje salveaza vieti.

Daca finantarile ar merge normal, barajul ar trebui sa fie gata in circa 4 ani. Proiectantii spun ca, fiind prevazut in partea de amonte a defileului, acesta nu va incurca cu nimic viata locuitorilor. In prealabil, specialistii vor verifica daca exista in zona arii naturale protejate care ar putea fi afectate de lucrare. Daca exista, barajul va fi redimensionat. In perioada urmatoare, primaria Azuga va organiza dezbateri publice pentru locuitori. Barajul va fi construit numai daca va exista acceptul comunitatii locale. Potrivit Luciei Varga, deja a fost deblocat un milion de lei din Fondul National de Dezvoltare, bani necesari pentru a incepe clarificarea situatiei juridice a terenurilor.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,172FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente