Un barbat din Ungheni produce gaz natural din deseuri biologice. „Daca ar avea o cisterna ar putea sa aprovizioneze satul ca Gazprom”

Workshop-ul Internaţional - Biogaz din deşeuri la a VII-a ediţie a ENREG ENERGIA REGENERABILA®
Un barbat din Ungheni produce gaz natural din deseuri biologice. "Daca ar avea o cisterna ar putea sa aprovizioneze satul ca Gazprom"
Un barbat din Ungheni produce gaz natural din deseuri biologice. „Daca ar avea o cisterna ar putea sa aprovizioneze satul ca Gazprom”

Produce gaz natural din deseuri biologice. Este vorba despre un barbat in varsta de 77 de ani, din satul Costuleni, raionul Ungheni, care de mai bine de doua decenii extrage gaz din deseuri colectate din grajduri.

Vichente Zdrobau spune ca, inca de la varsta de noua ani, cand lucra la o sera din sat, a observat ca deseurile animaliere pot fi utilizate nu doar in agricultura. In 1993, a improvizat prima instalatie in curtea casei, dar a reusit sa extraga gaz natural abia peste doi ani.

„Din 94, 95 am avut gaz, ma folosesc de el si in ziua de azi. In aceasta instalatie incap opt tone de deseuri. Cel mai puternic si mai usor gaz il obtin de la pasari. De la o tona de gainat iese pana la 600-650 de kilograme de gaz. A doua varianta este de cal, de porc, de vaca de oaie. Obtin pana la 480-500 de litri de gaz dintr-o tona”, a spus Vichente Zdrobau.

Barbatul spune ca foloseste gazul doar pentru uz casnic.

„Instalam furtunul care se conectaza la compresor. Deschidem robinetul, pornim compresorul si il punem direct in balon. De la balon il ducem direct la plita”.

Satenii au doar vorbe de lauda despre Vichente Zdrobau.

„E buna ideea, dar sa fie mai practica, adica oamenii sa aiba un folos din acest lucru”.

„Daca ar fi mai multi ca domnul Vichenti, satul Costuleni nu ar trebui sa ia gaz de la raion. Lumea vorbea daca ar avea o cisterna foarte mare va putea sa aprovizioneze satul Costuleni ca gigantul rus „Gazprom””, a mentionat un barbat.

Vichente Zdrobau construieste, in prezent, o noua instalatie, mai performanta, de producere a gazului natural din deseuri biologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *