Un canadian pune taxe pe pozele cu animale

Ca sa salveze cat mai multe specii, Gregory Colbert a inventat asa-numitul „copyright” pe imaginea animalelor.

Un fotograf canadian a infiintat o organizatie neguvernamentala numita „The Animal Copyright Foundation”, prin care apara dreptul la imagine al animalelor. In plus, pentru a salva de la disparitie multe dintre speciile aflate in pericol, Gregory Colbert a propus ca taxa pentru dreptul de a folosi imaginile animalelor sa fie platita de companiile care folosesc astfel de fotografii pentru propriile reclame.

Fotograful vrea ca firmele care isi fac spoturi publicitare in care sunt folosite animale sa plateasca catre fundatie 1% din fiecare productie. „Toti oamenii primesc bani atunci cand apar in spoturile publicitare. Cu animalele nu se intampla deloc asa.

In fiecare an, companiile aloca sute de milioane dolari pentru reclamele lor, folosind diverse animale pentru atragerea clientilor. Am observat ca societatile de asigurare folosesc vulturii, firmele de masini folosesc caii salbatici, dar niciuna dintre ele nu are grija de animale”, a spus Gregory Colbert.

Fotograful spune ca taxele pentru folosirea animalelor in spoturile publicitare nu vor fi litera de lege, ci mai degraba o recunoastere oficiala a unui sistem in care publicitarii aleg sa contribuie la protejarea naturii.

Fotografiile, nelucrate digital

Colbert isi propune ca in trei ani fondul de la asociatia pentru drepturile animalelor sa devina cel mai mare fond de mediu din lume. „Suntem cea mai bogata generatie pentru ca folosim multe dintre resursele naturale fara sa mai punem ceva la loc”, a declarat Colbert.

Pana acum, Gregory Colbert a realizat un film premiat de mai multe ori in care e pusa in prim-plan relatia oamenilor cu animalele. Fotograful spune ca toate fotografiile sunt naturale, nelucrate deloc digital. In acest fel, Colbert vrea sa surprinda relatia pe care oamenii ar trebui sa o aiba cu animalele.

Atlasul pentru secolului 21

Documentarea pentru film a demarat in urma cu mai multi ani, cand Colbert a inceput sa calatoreasca in toata lumea pentru a surprinde animalele alaturi de oameni. „Cand am inceput filmul -Ashes and Snow- (n.r. Cenusa si ninsoare), in 1992, mi-am propus sa surprind relatia dintre oameni si animale din interior spre exterior”, a declarat Gregory Colbert. El si-a propus sa redea cat mai multe specii de animale, astfel incat filmul sa devina un soi de atlas al secolului 21.

13 ani de calatorii

Stilul sau poetic de a reda imaginea i-a adus faima printre iubitorii de natura. Specialistii in imagine il considera pe Colbert unul dintre cei mai buni fotografi din lume de imagini din natura, care aproape ca ii hipnotizeaza pe spectatori, determinandu-le un sentiment de familiaritate cu animalele suprinse in fotografii.

De la premiera de la Venetia, din 1992, filmul facut de Colbert a atras peste un milion de spectatori din intreaga lume. In toate comentariile despre lucrarile lui Colbert, criticii vorbesc in termeni dintre cei mai elogiosi despre imagini. Pentru succesul filmului, artistul a calatorit timp de 13 ani in toata lumea. A vizitat in special tari precum Sri Lanka, Burma, Etiopia, Namibia, Tonga, insulele Azore, Egipt, India si Antarctica.

Incantat de opera lui Gregory Colbert, arhitectul Shigeru Ban a construit o cladire speciala pentru acesta, folosind 148 de containere din otel, cele mai multe dintre acestea fiind rosii, albe si albastre. Cladirea arata ca o catedrala si e asezata pe malul raului Hudson. Ea masoara 57 de metri inaltime si 67 de metri largime. In aceasta cladire fotograful a expus un panou cu fotografii ce insumeaza 672 de metri lungime.

-Lucrarile lui Colbert sunt universale si sacre. Redau o intelepciune care vorbeste prin timp. Imaginele redau un univers paralel cu al nostru, mult mai serios, de unde rezoneaza mirarea si un sentiment de profund respect.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *