Un concept nou in materie de constructii: cladiri cu zeci de etaje, construite din… lemn

0
339
EURO-CONSTRUCTII: "Trebuie reduse preturile materialelor de constructii ecologice"
Un concept nou in materie de constructii: cladiri cu zeci de etaje, construite din... lemn

Un concept nou in materie de constructii: cladiri cu zeci de etaje, construite din… lemn. Un astfel de zgarie-nori este in constructie la Vancouver, Canada, iar arhitectul care l-a proiectat, Michael Green, crede ca lemnul, material provenit din surse regenerabile, poate inlocui cu succes otelul si betonul in constructiile viitorului.

Imobilul de la Vancouver va avea 30 de etaje, dar Michael Green crede ca se poate depasi acest numar.

Lemnul este utilizat sub forma unor produse moderne – placi aglomerate alcatuite din fasii de lemn consolidate cu un adeziv puternic si placi stratificate alcatuite din straturi de lemn, fiecare strat avand fibrele dispuse perpendicular pe directia fibrelor straturilor adiacente.

Aceste materiale au o mare rezistenta mecanica la diferite tipuri de solicitari si, fiind alcatuite din fragmente relativ mici de lemn, fabricarea lor nu necesita taierea unor arbori de mari dimensiuni.

Dupa spusele arhitectului, elementele de mari dimensiuni facute din lemn rezista bine chiar la incendii, la suprafata lor formandu-se la un strat de carbune care izoleaza si protejeaza structura interna.

Daca aceste materiale sunt eficiente in ceea ce priveste costurile si daca sunt obtinute din paduri gestionate in mod sustenabil, ele pot fi o alternativa interesanta a otelului si cimentului folosite in mod obisnuit si care au un impact ambiental foarte puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.