Deputalul liberal de Arges Andrei Dominic Gerea a solicitat Ministerului Mediului sa declare padurea Trivale din jurul orasului Pitesti arie protejata (acea zona care este protejata pentru speciile animale sau vegetale unice sau pe cale de disparitie si unde exista restrictii privind constructiile).
Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, acesta a trimis o intrebare ministerului pe 6 octombrie 2010, motivandu-si solicitarea astfel. „Ca sa fie ferita, atata cata mai e, de varii tentative nesabuite de defrisare, padurea Trivale, plamanul verde si loc de recreere dintotdeauna al municipiului Pitesti, trebuie declarata oficial arie protejata”. Apoi, acesta ruga Ministerul Mediului sa analizeze „de urgenta, dupa primirea documentatiei necesare de la Institutia Prefectului Judetului Arges, aceasta problema de larg interes local si sa dea curs cat mai repede cu putinta solicitarii in cauza, in folos public deplin si neindoielnic”, a motivat acesta.
Contactat de evz.ro, deputatul a oferit explicatii suplimentare. „E un subiect de disputa local, pentru ca exista acuzatii ca s-ar fi facut improprietariri abuzive si am facut un apel la reconciliere si am propus sa fie declarata arie protejata. Au existat insinuari privind improprietarirea abuziva, dupa ce in anumite calupuri de padure s-au construit imobile”, a afirmat acesta. Potrivit lui, solicitarea adresata Ministerului Mediului este fundamentata pe niste studii facute in zona care au relevat existenta unor specii care trebuie protejate. Acesta, insa, n-a dat mai multe amanunte despre studiile facute asupra padurii Trivale.
Padure protejata de mafia imobiliara
Pe 2 decembrie, Ministerul Mediului i-a raspuns deputatului, explicandu-i ce trebuie sa cuprinda documentatia pe baza careia o zona poate fi declarata arie protejata. Potrivit raspunsului oficial, este nevoie de studiul de fundamentare stiintifica, documentatia cadastrala cu limitele ariei naturale protejate, cu evidenta categoriilor de folosinta a terenurilor si de avizul Academiei Romane.
La finalul lunii septembrie, prefectul de Arges a declarat, potrivit presei locale, ca va face demersuri pentru a transforma aceasta initiativa intr-un proiect de lege, anuntand ca nu va da curs niciunei cereri de defrisari. In august, presa locala dezvaluia ca 20 de proprietari de padure se constituisera intr-o organizatie numita Asociatia Padurea Zamfiresti, prin care urmareau sa scoata din circuitul silvic cateva hecatere de padure pe care voiau sa ridice un cartier de vile. Cazul constructiilor din padurea Trivale a ajuns si in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie, iar prefectul a amenintat ca odata ce va deveni arie protejata, toate constructiile vor fi demolate.
Mai mult, deputatul liberal Gerea a spus ca acum solicitarea se afla al nivel de prefect si ca autoritatile locale se gandesc cum sa puna la punct proiectul, astfel incat sa fie unul comun pentru Arges, pentru ca „Pitestiul sa nu piarda acest spatiu verde”.