Un grup de parlamentari a initiat Legea solului

Un grup de 13 parlamentari PNL, UDMR si PSD a depus, marti, la Secretariatul General al Camerei Deputatilor o propunere legislativa privind utilizarea, conservarea si protectia solului.

Deputatul PNL Nicolae Popa a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Legea solului este primul act normativ depus in Romania pe aceasta tematica, mentionand ca state europene precum Germania, Olanda, Danemarca sau Austria au legislatie in domeniu.

“Prin acest proiect de lege, noi avem in vedere infiintarea Administratiei Nationale a Resurselor de Sol, care va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si sub coordonarea Ministerului Mediului”, a afirmat Nicolae Popa.

Deputatul PNL a spus ca initiatorii nu cer “niciun leu” Ministerului Agriculturii pentru sustinerea acestui proiect de lege, deoarece la nivelul fiecarui judet exista oficii judetene de studii pedologice, unde, in momentul de fata, lucreaza cam 600 de persoane fara obiect de activitate din lipsa cadrului legislativ

In plus, Popa a mai spus ca actul normativ vizeaza prevenirea contaminarii solului cu substante chimice, biologice si radioactive, mentionand ca nimeni nu a cerut in Romania un certificat asupra terenurilor afectate si nu a vizat masurile necesare pentru repunerea acestora in circuitul agricol.

Deputatul liberal a adaugat ca, prin Legea solului, “toti cei care folosesc terenurile in scopuri industriale sau economice, trebuie sa depuna o garantie financiara pentru toata durata utilizarii terenului conform directivei 35 a UE”, garantie prin care sa se asigure resursele financiare pentru recuperarea integrala a terenurilor si redarea acestora in circuitul agricol.

Proiectul a fost initiat de deputatii liberali Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Nicolae Popa, Horia Uioreanu, Adrian Semcu, Ionel Palar, Ioan Hoban, Emilian Francu, Gheorghe Dragomir si Mihai Malaimare, de deputatul PSD Vasile Mocanu, de senatorul UDMR Pete Stefan si de deputatulaceleiasi formatiuni Atilla Kelemen.

Sursa: Green Report

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente