Un lac de acumulare, in Azuga?

  0
  337

  Ideea acestui baraj, sustinuta candva de Ion Iliescu, ar putea deveni realitate pentru a combate seceta

  Valea Prahovei ar putea avea un nou baraj si un nou lac de acumulare, daca va fi aprobata strategia pentru reducerea efectelor secetei, inaintata guvernului de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Administratia Nationala Apele Romane, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.

  Lacul va fi construit in zona Azuga si va fi al treilea de pe Valea Pravohei. Desi e un proiect mai vechi, autoritatile locale s-au hotarat sa-l constru-iasca dupa ce au constatat ca in aceasta vara, in urma temperaturilor caniculare, sase parauri din judet au secat. Stirea a aparut in presa locala din Prahova exact intr-o zi cu ploi si inundatii.

  Directorul Societatii de Gospodarire a Apelor Romane, Marian Mocanu, a declarat ca proiectul construirii barajului si a lacului de acumulare exista de mai multi ani de zile, dar nu au fost gasite fonduri pentru realizarea lui.

  „In luna iulie s-a constatat ca, la nivel de judet, debitele apelor au scazut in procent de 75%. Pe raul Prahova, debitul normal pentru aceasta luna trebuie sa fie de 9 metri cubi de apa pe secunda, iar in prezent este de doar 1,9 metri cubi de apa pe secunda, in ciuda ploilor”, a spus Marian Mocanu.

  Acesta a mai precizat ca singura solutie pentru alimentarea cu apa a zonei ar fi realizarea unei noi acumulari de apa in partea superioara a Vaii Prahovei. Investitia pentru realizarea lacului de acumulare din Prahova este evaluata la 138 milioane de euro.

  71 de metri inaltime

  Potrivit proiectului realizat de catre Administratia Nationala Apele Romane, captarea de apa se va realiza prin bararea raului Azuga.

  Lacul de acumulare va avea o suprafata de peste 87 de hectare, iar barajul va avea 71 de metri inaltime si 225 de metri latimea la coronament.

  Aceasta investitie are menirea sa asigure un debit suplimentar de apa de 1.200 de litri pe secunda pentru localitatile Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Breaza si Cornu.

  Ion Iliescu, initiatorul proiectului

  Proiectul construirii unui baraj la Azuga a mai fost propus, in urma cu 30 de ani, de fostul presedinte Ion Iliescu (foto). De cand era inginer la Institutul de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti, fostul presedinte a avut ideea construirii unui lac de acumulare in zona statiunii prahovene Azuga. Proiectul lui Ion Iliescu propunea rezolvarea alimentarii cu apa a localitatilor de pe toata Valea Prahovei. Atunci s-au facut studiile si planurile, dar proiectul n-a fost niciodata pus in practica.

  Ieri, Ion Iliescu s-a aratat foarte incantat de realizarea barajului de la Azuga. „Este o constructie absolut necesara.

  De cand lucram la Ape am militat pentru asigurarea alimentarii cu apa a acestei zone prin amenajarea unui baraj si a unui lac de acumulare”, si-a amintit fostul presedinte. El a mai spus ca bararea raului Azuga nu se va putea face decat prin defrisarea zonei. Dar, in acest caz, copacii vor fi sacrificati in scop nobil, pentru ca altfel nu putem asigura alimentarea cu apa a Vaii Prahovei, a mai spus Iliescu.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.