Restaurantele verzi, la romani

Cluburile si restaurantele cu specific vegetarian incep sa rasara si la noi, dar costa prea mult

Restaurantele si cluburile pentru vegetarieni din mai toata tara le poti numara pe degetele de la o mana.

Multe dintre ele sunt businessuri „de familie”, care au ca miza nu atat profitul, cat prilejul ca rasfirata comunitate „verde” sa se intalneasca intr-un loc doar al ei. In orasele mai mici, vegetarienii se cuibaresc in restaurantele cu specific international, care au ingramadit in meniu si sectiunea „vegetarian”.

Ce au Albert Einstein, Belinda Carlise, Charles Darwin, H.G. Wells si Jerry Seinfield in comun nu e greu de spus. Toti au fost sau sunt vegetarieni. Dar care au fost localurile vegetariene pe unde s-au hranit e mai dificil de zis.

Azi, vegetarienii mioritici au in sfarsit ocazia sa se delecteze cu specialitatile culinare preferate pentru ca restaurantele de profil au inceput sa scoata capul la iveala si la noi.

Un astfel de restaurant care a adunat ceva vechime exista in Oradea. Florian Chirila, proprietarul restaurantului, era pana acum vreo 7 ani un prosper om de afaceri oradean, pe care la un moment dat problemele de sanatate l-au tintuit la pat.

Dupa cinele copioase, clientii se retrag in saloanele de relaxare
Dupa cinele copioase, clientii se retrag in …
A mers la clinica de la Breaza, unde s-a insanatosit cu ajutorul alimentelor vegetariene si de atunci a adoptat acest regim alimentar. „Am constatat ca sunt mult mai in forma cu noul stil de viata si am renuntat la tot ce mancam inainte.

Am abandonat chiar si afacerea veche, pe care i-am lasat-o asociatului meu, si din nevoia de a avea un loc unde sa ma intalnesc cu oameni care au aceleasi principii de viata ca mine, am pus pe picioare restaurantul acesta si satisfactiille sunt foarte mari. Dar nu neaparat de natura financiara”, spune Florian Chirila.

El si-a promovat restaurantul in ziarele locale, apoi a realizat el o emisiune pentru vegetarieni la o televiziune din Oradea, care, de asemenea, i-a servit ca o cale de promovare. In plus, din vorba in vorba, a mai strans ceva clienti si acum locul a devenit foarte popular.

„In restaurant tin si cursuri de nutritie – care au o componenta medicala – si incerc sa le explic clientilor ce modificari fiziologice se produc adoptand regimul asta. Mai vorbim despre etapele alimentatiei – cum s-au succedat ele in timp, si o componenta practica, in care bucataresele mele arata in direct cum se prepara unele dintre produse”, adauga Chirila.

Torturile vegetariene sunt mai scumpe decat deserturile obisnuite
Torturile vegetariene sunt mai scumpe decat deserturile …
Un meniu complet pentru pranz ajunge in jur de 10 RON, destul de accesibil pentru mai toti cei care ii trec pragul. Pentru a le veni si mai mult in ajutor, Florian Chirila a publicat si o carte de bucate, cu retete strict vegetariene. Strainii care au auzit de restaurantul „verde” din Oradea se abat pe acolo de cate ori au ocazia.

„Stiu ca mai exista ceva similar in Bucuresti si in Timisoara si in scurt timp se va deschide unul la Iasi. Chiar au venit la mine cei din Iasi sa le dau ceva informatii pentru inceput de drum.

Argumentele lor au fost ca la Iasi ar fi bine-venit un astfel de restaurant, pentru ca lumea acolo este mai evlavioasa si tine post multe zile din an. Se refereau la miile de studenti veniti la Iasi, care tin posturile, si nefiind langa casa, o duc destul de greu cu alimentatia in acele perioade”, mai spune Florian Chirila.

Citeste articolul Restaurantele verzi, la romani integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *