Un munte de gunoi-China inchide Everestul pentru curatenie

Muntele Everest, unde aerul este subtire iar atingerea varfului este un vis pe care putin si-l indeplinesc, nu este un loc potrivit pentru a face curatenie. Acum insa, China planuieste sa restrictioneze accesul alpinistilor pentru a permite echipelor de ecologisti sa realizeze o uriasa operatiune de curatare.
La numai cateva saptamani dupa ce torta olimpica a atins cel mai inalt varf din lume, autoritatile planuiesc sa-l urce pentru a-l curata de mormanele de oale, conserve, sticle, tuburi de oxigen, rucsacuri si chiar cadavre. In 2007, 40.000 de oameni au vizitat partea chineza a muntelui Everest si au lasat in urma 120 de tone de gunoi. Liderul grupului de ecologisti afirma: “Trebuie sa ne asiguram ca apa din raul ce izvoraste din Everest si se varsa in mare este curata. Telul nostru este sa evitam ca tot mai multi oameni sa distruga acest munte”.
Varful muntelui Everest se afla la granita dintre China si Nepal, iar in cei 55 de ani de cand Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay l-au cucerit prima data, mii de alpinisti au vizitat regiunea. Acum traseele au devenit aglomerate, fiecare grup de alpinisti lasand urme ale trecerii lor pe munte. Pe partea ce apartine Nepalului, guvernul obliga alpinistii sa-si aduca echipamentul inapoi, riscand altfel sa piarda banii depusi ca garantie. Astfel de reguli nu sunt aplicate si pe partea chineza.
Exista si sceptici in ceea ce priveste intentiile ecologice ale Chinei, mai ales de la inceputul acestui an cand autoritatile de la Beijing au pavat drumul catre Base Camp impotriva dorintei unor organizatii internationale si a activistilor pentru independenta Tibetului ,care au afirmat ca aceasta este inca o incercare de a distruge cultura tibetana din regiune. Sustinatorii autoritatilor chineze afirma ca munca de curatare a muntelui Everest este desfasurata pentru a proteja mediul, insa militantii pentru Tibet au dat o interpretare politica acestui act ecologic.
Ecologistii sustin ca majoritatea gunoiului acumulat pe Everest nu constituie o problema majora, insa este ingrijorator faptul ca alpinistii rup tufisurile de ienupar pentru a face foc, ceea ce poate duce la eroziunea solului. Operatiuni mai mici de acest gen au fost realizate inainte, ultima fiind in 2004, cand o echipa de 24 de voluntari au colectat 8 tone de gunoi. In 2006, o alta echipa a adunat 1,3 tone de gunoi. Aceasta campanie planuita de chinezi va avea loc in prima jumatate a lui 2009 pentru a proteja fragilul platou himalayan si doreste de asemenea sa ajute la conservarea ghetarului Rongbuk, care se topeste.

Sursa: Independent

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente