Turistii care ajung in Tara Hategului au posibilitatea, incepand de astazi, sa vada cum aratau dinozaurii care populau in urma cu zeci de milioane de an aceste tinuturi. Mai multe replici ale dinozaurilor si ale celorlalte specii din Mezozoic sunt expuse la Sanpetru.
Sanpetru este un sat de la marginea Hategului devenit celebru pentru ca in zona au fost descoperite in ultimul secol fosile ale dinozaurilor pitici.
In Sanpetru a fost infiintata o casa a dinozaurilor pitici cu rol de spatiu expozitional si centru de informare, iar de astazi, in curtea casei dinozaurilor sunt expuse replici ale vietuitoarelor care au populat in urma cu 70 de milioane de ani aceste tinuturi.
Aici, localnicii si turistii pot afla informatii despre vestigiile pretioase si fosilele descoperite de paleontologi. Cele mai interesante piese sunt opt copii fidele ale reptilelor, realizate de paleoartisti in Grecia sub coordonarea reprezentantilor Geoparcului Dinozaurilor Tarii Hategului.
„Expozitia arata publicului nu doar dinozaurii care sunt atractivi si impresionanti prin dimensiunile lor, dar si pe cei care traiau alaturi de ei, de talie mica, dar participanti intr-un ecosistem bine constituit.
Rolul acestei expozitii este nu numai de a informa, ci si de a educa pe cei care vin sa o vada, petru ca oamenii sa cunoasca trecutul geologic si patrimoniul acestei zone, Tara Hategului”, a declarat profesorul emerit Dan Grigorescu, presedinte de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.
In expozitia „Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg, la sfarsitul Erei Mezozoice”, alaturi de dinozauri cum sunt Magyarosaurus Paludititan, Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus si Balaurul bondoc, carnivor, sunt infatisati crocodilii Allodaposuchus si Theriosuchus, testoasa Kallokibotion, inaripatul Hatzegopteryx, dar si animale mici, mai putin popularizate de cercetarile oamenilor de stiinta.