Contractul pentru amenajarea primei centrale fotovoltaice din Slatina a fost semnat chiar in municipiu in luna iunie a anului trecut de catre ministrul Energiei, Constantin Nita. Conform proiectului, centrala fotovoltaica va avea o putere de 1,753 MWp. De atunci si pana acum totul a mers in pasi de melc, dar iata ca s-a ajuns la stadiul in care mai este necesar doar avizul Ministerului Economiei, procedura ce urmeaza a fi realizata in urmatoarele saptamani, dupa care autoritatile locale vor putea demara procedura de achizitie a centralei.
In fapt, contractul semnat la Slatina in iunie 2013 a fost chiar ultimul proiect cu finantare europeana obtinut de autoritatile locale pentru perioada 2007-2013, fiind parte accesat prin intermediului Programului Operational Sectorial numit “Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa 4 – „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice“, Domeniul Major de Interventie 4.2 – “Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea proiectului se ridica la suma de 45,7 milioane lei, dintre care 35,7 milioane reprezinta finantare nerambursabila, restul fiind contributia Consiliului Local Slatina.
“Mai asteptam avizul Ministerului Economiei, dupa care vom putea demara procedura de achizitie la centrala fotovoltaica din Slatina. Proiectul este realizat prin fonduri europene, centrala urmand sa fie amplasata pe locul fostelor sere din municipiu. Vor fi montate 5.040 de panouri solare si invertoare, care vor prelua energia produsa de panou sub forma de curent continuu si o vor transforma in energie alternativa. Energia electrica produsa va fi utilizata exclusiv pentru consumul propriu si va acoperi sistemul de iluminat public stradal din oras. Prin urmare, asteptam cu interes raspunsul Ministerului Economiei si speram ca, in luna septembrie, sa lansam procedura de achizitie”, a declarat edilul Minel Prina.
Unde vor merge banii economisiti pe viitor
Oficialul citat a precizat ca proiectul centralei fotovoltaice va duce si la crearea de locuri de munca in Slatina. Anual, Primaria platea 25 miliarde lei vechi numai pentru factura de iluminat public; dupa amenajarea centralei fotovoltaice, banii economisiti vor fi redirectionati de autoritatile locale in alte directii: modernizarea unitatilor de invatamant, reabilitarea blocurilor etc.
Potrivit proiectului centralei fotovoltaice respectiv, aceasta va genera o putere de 1,753 MWp, o tensiune la iesire de 400 V si o tensiune nominala in reteaua de racordare de 20 kV. Centrala de la Slatina va fi alcatuita din 5.040 de panouri solare, montate pe o structura metalica. Modulele fotovoltaice vor prelua energia produsa de panouri sub forma de curent continuu si o vor transforma in energie alternativa. Centrala fotovoltaica se va intinde pe 4,8 hectare, pe locul fostelor sere ale orasului de pe strada Tudor Vladimirescu.