Un nou scandal de amploarea celui de la Rosia Montana ar putea izbucni in acest an

Un nou scandal de amploarea celui de la Rosia Montana ar putea izbucni in acest an

Un nou scandal de amploarea celui de la Rosia Montana ar putea izbucni in acest an. Mai multe companii straine s-au aratat interesate de explorarea gazelor de sist din Romania. Ele vor sa afle intr-o prima faza ce rezerve se afla in subsolul tarii. Ecologistii cer explicatii.

Ecologistii se tem ca metoda ce va fi folosita ulterior pentru exploatarea gazelor de sist ar putea avea efecte grave asupra mediului. Scandaluri similare au avut loc si in alte tari europene, intre care si Bulgaria.

Directoarea executiva a organizatiei ALMA-RO, Miruna Ralea, acuza la emisiunea Planeta Verde lipsa de transparenta a autoritatilor. Ea atrage atentia asupra efectelor pe care le-ar putea avea metoda fractionarii hidraulice de extragere a gazelor de sist.

Primul impact este folosirea unei cantitati foarte mari de apa. Vorbim de milioane de litri de apa in cazul unui singur foraj, iar in cazul unei exploatari, putem ajunge la o densitate de sase puturi pe kilometru patrat, deci este o cantitate extrem de mare de apa, care dupa exploatare devine apa uzata. Dupa aceea, schimbarea destinatiei terenurilor, practic scoaterea lor din circuitul agricol. Pe urma, contaminarea panzei de apa freatica si a apei potabile, bineinteles, prin scurgerea de substante chimice, care se folosesc in cantitate foarte mare pentru dizolvarea formatiunilor de roca„, explica Mirunea Ralea.

Ea mai spune ca „au fost inregistrate cazuri in SUA, unde metoda se foloseste de multi ani, cazuri in care in apa potabila a locuintelor au fost scurgeri foarte mari de metan. Practic, pot fi vazuti oameni care dau drumul la robinet si pur si simplu pot sa dea foc apei care curge„.

Exista de asemenea poluari in atmosfera, pentru ca sunt foarte multe elemente care se evapora, sunt scurgeri de metan, care pot sa ajunga pana la 8%, un procent mult mai mare decat in cazul forarii conventionale. Metanul este un gaz cu efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon, de exemplu„, precizeaza militanta ecologista.

In Statele Unite, 50% din consumul de gaze este acoperit de gazele de sist. De altfel, americanii sunt cei care au inventat tehnologia pentru extragerea acestei resurse energetice neconventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *