Consiliul Judetean Dolj risca sa nu poata implementa masterplanul pentru deseuri in judetul Dolj din cauza primarului localitatii doljene Lipovu, care a refuzat sa semneze asocierea cu cele 110 comune si orase pentru obtinerea unei finantari de la Uniunea Europeana.
Conform studiului de fezabilitate, valoarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Dolj” este de 40.884.434 euro, din care grantul de la Uniunea Europeana este in valoare de 24.144.963 euro, transmite corespondentul NewsIn.
„M-am dus cu inima stransa la Bucuresti, in fata Comisiei Europene, caci mai avem o localitate in judetul Dolj care nu a semnat si nu a vrut sa semneze pana in acest moment si sper sa ii dea Dumnezeu mintea de pe urma macar in aceste zile sa poata sa semneze. Comuna Lipovu, prin primarul sau, nu a dorit sa semneze aceasta asociere din motive care ne scapa, dar va intelege in cele din urma ca si populatia din aceasta comuna are nevoie si de tomberoane de gunoi si de o rampa de gunoi in afara localitatii, si nu pe banii comunitatii, ci pe bani europeni”, a explicat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
Acesta a mai precizat ca a incercat sa discute de mai multe ori cu primarul comunei doljene Lipovu, Dumitru Dobrescu, insa acesta nu a fost deschis dialogului. Presedintele CJ Dolj a intervenit chiar si la conducerea filialei PDL Dolj, din partea careia a candidat Dobrescu pentru primaria Lipovu, insa edilul nu a stat la discutii.
„Am mai facut o incercare si cu ajutorul primarului de la Segarcea, ieri (n.red. luni) am incercat si prin domnul deputat Dascalu, chiar si Ileana Serban, sefa de la Garda de Mediu a incercat sa stea de vorba cu dumnealui, incercam cu prieteni sa il facem sa inteleaga ca e bine sa fie legat la masterplanul de deseuri, daca nu, modificam proiectul. Acest lucru presupune ca pune in pericol tot judetul”, a spus Prioteasa.
Presedintele CJ a mai afirmat ca proiectul ar putea fi modificat, astfel incat sa fie scoasa localitatea Lipovu. „E posibil sa ne intoarcem la fiecare localitate si sa isi dea fiecare alta hotarare de consiliu in care sa se specifice ca sunt numai 110 localitati, nu mai sunt 111. Deci punem toata lumea asta pe drumuri si in al doilea rand il intarziem foarte mult. Acum este insa clar ca de pierdut nu il mai pierdem”, a mai adaugat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.
Conform studiului de fezabilitate al masterplanului pentru deseuri in judetul Dolj, investitia va fi finalizata in anul 2013, urmand a fi create 1.686 de platforme betonate stradale si sase statii de sortare, transfer si compostare a deseurilor. Pentru implementarea „Sistemului de management integrat al deseurilor in judetul Dolj” Consiliul Judetean Dolj scoate de la buget 3.936.174 de euro.
Sursa: NewsIn