Un profesor de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) sustine ca toti dinozaurii au trait in apa

0
387
Un profesor de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) susţine că toţi dinozaurii au trăit în apă
Un profesor de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) sustine ca toti dinozaurii au trait in apa

Un profesor de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) sustine ca toti dinozaurii au trait in apa, scrie Daily Mail. Brian Ford spune ca a ajuns la aceasta concluzie deoarece membrele dinozaurilor sunt prea mici si nu par adaptate pentru mersul pe pamant.

Cercetatorul spune ca reptilele gigantice isi petreceau majoritatea timpului in lacuri adanci de 5-10 metri adancime, cu capul iesit din apa. Cozile gigantice i-ar fi ajutat sa inoate, spune Ford.

Profesorul spune ca ipoteza ca dinozaurii ar fi trait in apa explica de ce arheologii au gasit foarte multe urme ale membrelor dinozaurilor, dar aproape nicio urma a cozilor lor.

In plus, asa s-ar explica si cum puteau doua picioare relativ subtiri sa sustina un corp de pana la 100 de tone, pe cand elefantii si rinocerii de astazi au patru picioare foarte masive. Similar, se explica de ce cozile dinozaurilor erau foarte mari, pe cand ale elefantilor si rinocerilor sunt foarte mici.

Dr. Ford

Ford spune ca nu e sigur ca dinozaurii traiau exclusiv in apa, dar cu siguranta petreceau mult timp in lacuri, mai ales ca pe atunci temperatura acestora era in jur de 37 de grade. „Apa sustinea greutatea corpului lor, le facea cozile sa pluteasca, le regla temperatura interna si le asigura hrana. Daca te gandesti ca dinozaurii traiau in apa, totul are logica. Toate cercetarile, toate filmele de la Hollywood, toate trebuie revizuite”, spune Ford.

Cu toate acestea, paleontologul Paul Barrett sustine ca ideea lui Ford nu este noua si nu sta in picioare. „Teoria era foarte populara in anii ’20, dar ulterior s-a demonstrat ca dinozaurii aveau musculatura picioarelor suficient de dezvoltata pentru a se putea tine pe ele. In apa, ar fi avut probleme cu respiratia si s-ar fi impotmolit in noroi. E adevarat ca uneori intrau in apa sa se racoreasca, dar nu cred ca traiau in ea”, sustine dr. Barrett.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.