Un sfert dintre barbati si femei sunt obezi

0
349

Un vast studiu international la care au participat 168.000 de persoane din 63 de tari a scos la iveala faptul ca 24% dintre barbati si 27% dintre femei sufera de obezitate

A anuntat Institutul national pentru sanatate si cercetari medicale (Inserm), din Franta, intr-un comunicat, informeaza AFP.

La studiu, care a fost publicat in Circulation, revista Asociatiei de cardiologie americane, au participat 168.159 de persoane (69.409 barbati si 98.750 de femei) cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, 40% dintre barbati si 30% dintre femei sufera de supraponderalitate sau obezitate.

„Este vorba de cel mai mare studiu disponibil, care permite aprecierea instantanee a frecventei obezitatii, cu un numar mare de date colectate omogen din foarte multe tari din lume”, a explicat Beverley Balkau, de la Inserm, coordonator al studiului.

O persoana este considerata obeza daca indicele sau de masa corporala (IMC), calculat prin impartirea greutatii (in kilograme) la patratul inaltimii (in metri), este egal sau mai mare decat 30. Un IMC cuprins intre 25 si 30 este echivalent cu supraponderalitatea.

Frecventa obezitatii variaza de la o tara la alta, de la 7% pe continentul asiatic (barbati si femei) la 36% in Canada (barbati si femei). Rata obezitatii variaza intre 38% si 40% in randul femeilor din Orientul Mijlociu si Africa.

Studiul, intitulat IDEA (International Day for Evaluation of Abdominal Obesity – Ziua internationala pentru masurarea obezitatii abdominale), indica faptul ca acumularea grasimii la nivel abdominal – 56% dintre barbati au o circumferinta a taliei mai mare de 94 de centimetri, 71% dintre femei au o circumferinta a taliei mai mare de 80 de centimetri – contribuie semnificativ la cresterea riscului de maladii cardiovasculare sau diabet.

„Circumferinta taliei este un marker clinic mai fiabil pentru riscul de maladii cardiovasculare si diabet decat IMC”, este de parere Beverley Balkau.

La barbati, marirea circumferintei taliei cu 14 centimetri contribuie la cresterea cu 36% a riscului de maladii cardiovasculare. La femei, riscul creste cu 40% pentru o talie mai mare cu 15 centimetri decat cea normala.

Marirea circumferintei taliei contribuie la cresterea riscului de diabet cu 59% – 83%

Sursa: Info Portal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.