Un studiu atribuie omului rolul primordial in extinctia animalelor

biodiversitateOmul a fost principalul agent al extinctiei animalelor mari de-a lungul preistoriei si nu schimbarile climatice, dupa cum dezvaluie un studiu al revistei ,,Proceedings of the National Academy of Sciences ¨.
Studiul , realizat de oameni de stiinta britanici si australieni , indica faptul ca , evidenta principala sunt cangurii giganti si alte marsupiale care au populat insula Tasmania , legata pe atunci de sudul Australiei printr-o punte naturala.
Se credea ca , acum 43.000 de ani , cand omul a ajuns pe insula , aceste animale mari deja disparusera, ceea ce disculpa omul de participarea in extinctie.
Totusi , studiul , care a folosit cele mai noi tehnici cu radiocarbon , a constatat  ca , cangurii giganti din Autralia inca existau cand oamenii au inceput sa populeze regiunea.
Rezultatele demonstreaza ca aceste animale au supravietuit pana la cel putin 41.000 de ani si cam 2000 de ani dupa ce s-au instalat primele asezaminte  oamenesti.
Cum clima Tasmaniei nu s-a schimbat dramatic in acest timp, investigatorii au indicat ca aceasta este o evidenta in plus ca aceste specii au fost impinse catre extinctie datorita unei vanatori excesive de catre oameni. ,,S-a clatinat serios argumentul ca schimbarile climatice au fost cauza unei extinctii masive¨, semnaleaza Chris Turney , cercetator la Universiotatea Exter(UK) si principal autor  al studiului.
Cercetatorii afirma ca exemplul Tasmaniei este aplicabil si in alte parti ale lumii.Aceste concluzii despre participarea omului preistoric la extictia animalelor ar trebui sa clarifice extinctiile din alte insule , cum ar fi cele britanice .

sursa:  El Mundo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *