Un urs texan si-a gasit libertatea in Romania

0
614

Dupa trei zile de drum, o ursoaica din Huston -Texas a fost adusa in Rezervatia „Libearty” de la Zarnesti. Animalul, in varsta de 28 de ani, si-a petrecut toata viata intr-un circ ambulant din Statele Unite ale Americii, in conditii greu de imaginat.perioada de carantina

Ursul brun, originar din Europa de Sud-Est, a ajuns in imprejurari necunoscute sa „evolueze” pentru un circ ambulant din Texas. In urma cu noua ani, animalul a intrat in atentia Societatii pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Animalelor din Huston (HSPCA) si a unor colaboratori Animal Planet.

„Betsy a trait intr-o cusca, cu alte zece animale, ursi si tigrii. Spatiul in care aceste animale erau tinute era atat de mic incat nici nu puteau sa se intoarca sau sa se miste. Daca le era sete, proprietarul animalelor le pulveriza apa dintr-un recipient, iar aceasta era toata apa pe care o primea Betsy. Ursoaica era scoasa la marginea drumului si era prezentata, spre amuzamentul trecatorilor”, a povestit Meera Nandlal, reprezentanta asociatiei care s-a implicat in salvarea animalului.

„Libearty”, locul ideal pentru Betsy

Salvatorii americani ai ursoiacei au considerat ca animalul ar trebui sa se intoarca si sa isi petreaca batranetile in zona sa nativa. Betsy a fost transportata cu un avion special din Huston pana la Frankfurt, iar din Germania, animalul a fost preluat de o masina cu dotari speciale. Betsy a ajuns la Zarnesti dupa 78 de ore de drum neintrerupt.

„Starea de sanatate a ursoaicei este buna. Vine dupa trei zile de drum si cu siguranta este obosita, dar odata ce va fi eliberata, va trebui sa se acomodeze cu o lume complet noua pentru ea. Cred ca acomodarea va dura destul de mult in cazul ursoaicei, insa la final se va putea bucura de libertate”, a explicat azi-noapte Viktor Watkins, consultant WSPA.

51 de ursi la Zarnesti

In urmatoarele zile, ursoiaca va fi monitorizata de medicii veterinari si va ramane cateva saptamani in carantina.

„Putem sa spunem ca Betsy s-a retras la pensie, in Romania. In timp ce multi romani si-au cautat libertatea in Statele Unite, Betsy vine sa-si caute libertatea in Romania. Suntem foarte bucurosi ca o putem gazdui in rezervatie. Dupa perioada de carantina, Betsy va imparti tarcul cu o alta ursoica, Monica, si speram ca primul nostru emigrant sa invete repede romaneste”, a declarat Cristina Lapis, presedinta Asociatiei Milioane de Prieteni.

Betsy este al 51-lea urs din Rezervatia de la Zarnesti si primul animal adus in sanctuar dintr-o alta tara.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.