Ursii panda, afectati de seismul din Sichuan

Cutremurul puternic din sud-vestul Chinei, din urma cu aproape un an, care a distrus gradinile de bambus si a scazut veniturile provenite din turism, a afectat foarte mult programul de conservare a ursilor panda din provincia Sichuan.
ursi panda
Nici pana in prezent nu se stie cu exactitate cate exemplare de ursi panda salbatici au murit la cutremurul de pe 12 mai 2008, care a facut 86.000 de morti in randul oamenilor.

„Impactul cel mai important a avut loc asupra sursei de hrana a ursilor panda, deoarece multi bambusi au fost distrusi”, a declarat Wang Chengdong, directorul Centrului de Crestere a ursilor panda giganti Chengdu.

„Catastrofa a avut consecinte enorme aupra centrului nostru si a dus la mari dificultati pentru <> noastre nationale”, a adaugat Wang, citat de AFP. „Ursul panda este dificil de hranit si are obiceiul sa manance bambusi din aceeasi regiune, dar acum este mai greu sa gasim”, a explicat Wang.

In prezent, ursii panda, care sunt un simbol al Chinei, sunt integrati in cadrul unui program de conservare care ii protejeaza atat pe cei care traiesc in salbaticie, cat si pe cei care se afla in captivitate, dar care urmeaza sa fie reintegrati in natura. In captivitate traiesc aproape 300 de ursi panda, iar in natura aproximativ 1.200.

Lipsa de bambusi cu care se confrunta Centrul Chengdu ar putea avea un impact si asupra vietii sexuale a animalelor. „Hrana este importanta pentru relaxare. Si cum ursul panda se reproduce cel mai bine cand este relaxat, cutremurul a avut un impact” si asupra sexualitatii sale, a mai precizat Wang.

In plus, numarul de turisti, care sunt extrem de importanti pentru centru, a scazut, in 2008, la jumatate fata de anul precedent (300.000 de vizitatori in 2008 fata de 600.000 in 2007). Totodata, criza economica a facut sa scada valoarea donatiilor.

Centrul Chengdu a fost nevoit sa mai primeasca, dupa cutremur, inca 40 de ursi panda din rezervatia din Wolong, care s-a aflat foarte aproape de epicentru si care a suferit distrugeri masive.

O alta problema cu care se confrunta Centrul Chengdu este baby-boom-ul din randul ursilor panda, care obliga reintegrarea acestora in natura, un element important al programului de conservare. Animalele, cunoscute pentru teama lor, vor fi invatate sa isi caute singure hrana, sa isi construiasca adaposturi si sa triasca alaturi de „fratii lor salbatici”.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *