Ursul poate omori din nou

In locul animalului vinovat, vanatorii au ucis o ursoaica „vegetariana” * Turistii continua sa hoinareasca pe teritoriul ursului ucigas, in ciuda restrictiilor anuntate de autoritati
traseu tampa brasov

O ursoaica cu pui suspectata ca in noaptea de joi spre vineri a omorat un tanar de 20 de ani pe aleea de sub Tampa a fost impuscata de vanatorii brasoveni. Totusi, in urma primelor analize de laborator, se pare ca animalul nu este cel care l-a sfasiat pe barbat. Asta intrucat potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si de Sanatate a Alimentelor Brasov (DSVSA), cea care a realizat primele investigatii, s-a constatat ca in stomacul ursoaicei, care are aproximativ 6-7 ani, nu exista nici un fel de urme de tesut uman, ci doar hrana vegetala.
Cu toate acestea, directorul executiv al DSVSA Brasov, Dorin Enache, sustine ca o concluzie clara poate fi trasa abia dupa ce criminalistii care se ocupa de caz vor face analize de labo-rator amanuntite. „Doar examenul de laborator facut de criminalisti poate preciza faptul ca ursul impuscat este si ursul care a atacat si omorat acel ce-tatean”, a declarat Dorin Enache.

Povesti vanatoresti
Surse din randul anchetatorilor au precizat, potrivit Mediafax, ca pentru stabilirea unei legaturi exacte intre ursul care l-a sfasiat pe tanarul de 20 de ani si cel impuscat de Asociatia Va-natorilor si Pescarilor vor testa par prelevat de la animal si mos-tre de par luate de pe ca-davrul gasit la poalele muntelui Tampa.
Rezultatele celor doua teste vor fi comparate apoi la un laborator din Cehia. Specialistii au preluat, de asemenea, si probe de sub unghiile ursului care vor fi, la randul lor, supuse unor teste de laborator.

In ciuda primelor concluzii trase de DSVSA Brasov, seful Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Amatori (AVPA) Brasov, Dorin Petre Noaghea, este convins ca animalul impuscat este acelasi care a sfasiat o persoana in noaptea de joi spre vineri, deoarece ursul a revenit exact in locul in care a abandonat cadavrul. „Din punctul nostru de vedere, ursul pe care l-am impuscat este cel care l-a ucis pe acel barbat. Cand am decis sa impuscam animalul, am luat in considerare com-portamentul sau. Din experienta noastra, un urs, unde vede sursa de mancare sau unde ascunde hrana, acolo revine. Or era clar ca numai ur-sul care atacase cu o noapte inainte, putea reveni exact la acea banca unde a fost descoperit cadavru”, a de-clarat Noaghea. Totodata, conform acestuia, lipsa tesutului uman din stomacul ursului este ex-plicabila „de vreme ce carnea se digera in maxim 5-6 ore”. „Tanarul a fost ucis vineri di–mineata, cam pe la ora 2. Noi am impuscat animalul vineri seara, la ora 21.27. Deci a trecut ceva timp intre cele doua momente si este normal sa nu se gaseasca urme de tesut uman. Din punctul nostru de vedere, nu se discuta. Ursul este acelasi”, a precizat seful AVPA

Goana dupa urs
Pana la elucidarea cazului, autoritatile au decis ca accesul oamenilor pe aleile de sub Tampa sa fie restrictionat. Printr-un or-din al prefectului Adriana Dontu, echipe de la Politia Comunitara, de la Ins-pectoratul Judetean de Politie si Politia Comunitara Brasov vor patrula in preajma zonelor impadurite din oras pentru a se asigura ca cetatenii nu incalca restrictiile impuse. Cu toate acestea, turistii ignora avertismen-tele autoritatilor si continua sa se plimbe prin apropierea locului unde a avut loc atacul.
Pe de alta parte, tot vineri sea-ra, o echipa a Serviciului Public de Gestionare a Ani-ma-lelor, care patrula in preajma zonelor impadurite din centrul municipiului, a mai capturat un urs. Acesta a fost tranchilizat si urmeaza sa fie mutat in padurile din Harghita, conform planului de actiune stabilit la sfarsitul lunii mai de Primaria municipiului Brasov si institutiile abilitate in gestionarea animalelor salbatice.
Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *