Zmeul, o noua sursa de energie

Zmeiele sunt pe cale sa declanseze o adevarata revolutie in productia de energie.
zmeul revolutie energetica
Dupa ce s-au jucat cu un zmeu de 10 metri patrati, conectat la un generator, specialistii de la Universitatea Tehnologica Delft din Olanda au descoperit ca ”jucaria” poate produce suficienta energie pentru a alimenta zece gospodarii. Entuziasmati de rezultat, cercetatorii si-au propus sa construiasca un sistem mai complex, cu mai multe zmeie, ce ar putea genera 100 MW, indeajuns pentru aproape 100.000 de locuinte.
Wubbo Ockels, cel ce sustine proiectul, crede ca acest sistem este o metoda foarte ieftina de a produce cantitati mari de energie, prin inaltarea zmeelor la circa 1.000 de metri deasupra solului, pentru ca la aceasta inaltime forta vantului este mai mare. Paletele tubinelor eoliene sunt montate la circa 80 de metri inaltime, unde viteza vantului este de aproape 5 metri pe secunda. La 800 de metri, viteza vantului creste la 7 metri pe secunda, noteaza guardian.co.uk, citat de Money Channel.
Ken Kaldeira, specialist in probleme climatice la Universitatea Stanford estimeaza ca, din forta vantului, se poate produce o cantitate de energie de 100 de ori mai mare decat energia necesara intregii planete, insa mare parte din acest potential se afla in curentii de aer de la mare altitudine.
Sistemul de functionare pus la punct de cercetatori este relativ simplu: un zmeu genereaza energie tragand un fir ce este atasat de generatorul de la sol. Cand a atins inaltimea maxima, acesta coboara pentru a relua ciclul. Zmeul este orientat in asa fel incat nu are nevoie de multa energie petru a se ridica din nou la inaltimea necesara. Cand un zmeu coboara, altul se ridica pentru ca eficienta sa fie maxima.
Sursa: Ziua

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente