„Pestisorul de Aur” – Pasta din peste necunoscut

Produsul analizat este fabricat de firma „Pestisorul de aur”. Acum, ca tot l-am prins, il rugam sa ne indeplineasca o dorinta simpla: sa ne spuna ce a pus in pasta.
pestisorul de aur
Pasta de peste „Pestisorul de Aur” este un amestec de carne de peste, grasimi vegetale si aditivi alimentari. De pe eticheta citim urmatoarea compozitie: „carne peste 56,3% grasime vegetala 40,9%: condimente 0,69%: glutamat monosodic E 621, 1,8%: conservant G1 (benzoat de sodiu E 211, acid ascorbic E 300) 0,28%”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: „Pasta de peste din specii care nu sint indicate, grasime vegetala si aditivi alimentari periculosi. Benzoatul de sodiu E 211 are potential cancerigen si este incriminat pentru aparitia de modificari la nivelul AND-ului. Din cauza numeroaselor sale efecte adverse, pentru conservantul E 211 s-a stabilit o doza zilnica admisa de 5 mg kg/corp.

De asemenea, E 621 poate da o multime de reactii adverse, stari de voma, ameteli, senzatii de slabiciune pe antebrat si ceafa, pina la modificari de ritm cardiac si respiratie dificila. Nu este admis in produsele pentru copii. Poate declansa maladiile Alzheimer si Parkinson. Aceste manifestari poarta numele de sindromul bucatariei chinezesti. In urma analizei compozitiei rezulta ca produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi, care ii si imprima o densitate energetica ridicata. Este curios faptul ca printre ingredientele produsului nu figureaza si sarea, obisnuita pentru astfel de produse. De asemenea, ingredientele nu sint enumerate pe eticheta in ordinea inversa a cantitatii utilizate, asa cum cere atit legislatia europeana, cit si cea romaneasca. Mai mult, noile norme cer ca producatorul sa ofere si informatiile nutritionale, astfel incit consumatorul sa ia decizia de cumparare in cunostinta de cauza.

CONCLUZII: Pasta de peste analizata nu este indicata copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii hepatorenale, hipertensivilor. De asemenea nu este recomandata celor care sufera de dislipidemie, persoanelor cu maladii cerebro – si cardiovasculare, cu maladii neuro-degenerative, celor cu afectiuni ale pielii, suferinzilor de cancer.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *