Valoarea investitiei la reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, estimata la 4 miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata de la 2015-2016 pentru anul 2019.
EnergoNuclear, compania care va construi cele doua unitatati, asteapta noi oferte noi oferte din partea investitorilor.
„Vom estima o noua valoare pe baza potentialelor oferte. Vom face o noua fezabilitate a proiectului”, a declarat, joi, directorul general al EnergoNuclear, Dragos Popescu, intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Economiei.
EnergoNuclear este compania mixta care deruleaza proiectul si este controlata in proporie de 85,6% de Nuclearelectrica. In actionariat mai figureaza ArcelorMittal Romania si grupul italian Enel.
Unvestitorii vor selectati pana in martie 2012 prin vanzarea catre acestia de actiuni detinute de Nuclearelectrica la EnergoNuclear. Nuclearelectrica si-a propus sa ramana, dupa selectarea noilor investitori, cu o participatie 40% la EnergoNuclear.
Realizarea lucrarilor de executie este estimata pentru perioada august 2013- iulie 2019, se arata in calendarul de derulare a investitiei prezentat de Popescu.
Intrebat daca statul ar trebui sa detina pachetul majoritar in acest proiect, Popescu a afirmat: „Cu conditia sa aiba bani”.
Nucleareletrica este nevoita sa caute noi actionari pentru aceasta investitie, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.
„Noi nu am esuat in atragerea de parteneri in proiect. Cele patru companii s-au retras din considerente strategice”, a spus Popescu, mentionand ca foloseste un discurs „diplomatic”.
Unitatile nucleare 3 si 4 vor ave o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.