Laszlo Borbely, ales co-presedinte al Comitetului Ministerial European pentru Mediu si Sanatate

0
446
Ministrul Laszlo Borbely, verificat de ANI pentru presupuse conturi bancare din Ungaria nedeclarate
Laszlo Borbely, ales co-presedinte al Comitetului Ministerial European pentru Mediu si Sanatate

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a fost ales joi co-presedinte al Comitetului Ministerial European pentru Mediu si Sanatate, in cadrul primei reuniuni a organismului european ce s-a desfasurat la Paris.

Al doilea co-presedinte al organismului european este ministrul sloven al Sanatatii, Dorijan Marusic. Acest Consiliu isi asuma un rol politic central in coordonarea politicilor nationale si internationale in ceea ce priveste implementarea angajamentelor Declaratiei de la Parma, potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul roman al Mediului si Padurilor.

„Sunt onorat de alegerea mea in functia de co-presedinte al Comitetului Ministerial European pentru Mediu si Sanatate si le multumesc colegilor mei pentru increderea acordata, mai ales responsabilitatea pe care o implica aceasta pozitie. Acest comitet trebuie sa prezinte un model, mai ales in ceea ce priveste implementarea intersectoriala a prioritatilor de mediu, dar si pentru alte domenii. Trebuie sa fixam obiective pragmatice, foarte clare si sa promovam implementarea angajamentelor din Declaratia de la Parma”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Din Comitetul Ministerial European pentru Mediu si Sanatate fac parte ministrii ai Mediului din Romania, Turcia, Azerbaijan si Belarus, ministrii ai Sanatatii din Franta, Malta, Serbia si Slovenia, precum si directorul regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, secretarul executiv al UNECE, directorul Biroului Regional pentru Europa al UNEP, presedintele si co-presedintele Fortei de Actiune pentru Mediu si Sanatate si reprezentanti ai Comisiei Europeane.

La evenimentul gazduit de Ministerul Sanatatii si Solidaritatii din Franta a participat secretarul executiv al UNECE, Jan Kubis, ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale din Azerbajian, Hussein Bagirov, directorul si reprezentantul regional al UNEP pentru Europa, Christophe Bouvier, observatorul Comisiei Europene, Natacha Grenier, directorul regional al CE, Zsuzsanna Jakab, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii din Serbia, Dr. Elizabet Paunovic, ministrul Sanatatii din Slovenia, Dorijan Marusic, subsecretarul din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor din Turcia, Prof. Lutfi Akca, ministrul Sanatatii din Malta, Dr. Joseph Cassar, secretarul de Stat pentru Sanatate din cadrul Ministerului Muncii si Sanatatii din Franta, Nora Berra.

Obiectivul Declaratiei de la Parma este de a face fata principalelor pericole ale timpurilor noastre in ceea ce priveste sanatatea si mediul. Pentru acest deziderat, declaratia anunta un proces ce trebuie sa identifice urmatoarele provocari: impactul asupra mediului si a sanatatii a schimbarilor climatice precum si politicile privind acestea, riscul provocat de starea precara a conditiilor de mediu, de munca si de trai in ceea ce priveste sanatatea copiilor si a altor grupuri vulnerabile, inegalitatile socio-economice, nivelul bolilor netransmisibile, problematica privind produsele chimice nocive ce persista si perturba sistemele endocrine, precum si resursele insuficiente din anumite parti ale Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.