Vanatorii au pus gand rau mistretilor

0
1503

Amatorii de vanatoare mai au o saptamana pana la deschiderea sezonului de iarna in care pot fi impuscati 300 de porci mistreti
vanatoare de mistreti
Sezonul de vanatoare la porc salbatic este deschis oficial de la intai august, dar vanatorile organizate pot incepe dupa lasarea frigului.

Potrivit directorului Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Timis, Cornel Lera, in aceasta iarna vanatorii pot vana cateva sute de mistreti.

Deocamdata porcii mistreti pot fi vanati doar la panda, pe culturile agricole. „Vom incepe vanatorile organizate dupa ce se mai lasa frigul pentru ca un porc impuscat dimineata se strica pana la ultima goana”, a spus Cornel Lera.

In acest an mistretii au facut prapad in Timis la culturile de porumb. La AJVPS Timis au fost depuse solicitari pentru despagubiri in valoare de 50 de mii de lei, dar foarte putini au primit compensatii.

„Unii dintre proprietari nu au asigurat in niciun fel paza si in acest caz nu am putut oferi despagubiri”, a spus Lera.

Iepuri si fazani in bataia pustii

Judetul Timis se poate lauda cu o colectie impresionanta de iepuri si fazani. Deschiderea sezonului de vanatoare a coincis cu vanatorile masive la aceste specii.

Plafonul care poate fi atins pe exploatatiile de vanatoare este de 8.000 de iepuri si 8.000 de fazani. La iepuri exista chiar o solicitare mare pentru export, in Italia si Spania.

„Avem solicitari de peste 5.000 de iepuri pentru strainatate”, a spus Cornel Lera. Cererea se poate acoperi, in proportie de aproximativ 10 % si asta numai in conditii speciale.

„Adunam vanatorii din fiecare club de vanatoare si vindem la export numai daca isi dau ei acordul”, a precizat Lera. Un iepure vandut la export costa cat jumatate de vitel.

Strainii ofera pentru un „urecheat” 120 de euro. Cornel Lera si-ar dori sa atraga de la straini cat mai multi bani pentru cumpararea poligonului de vanatoare.

Cerbi putini in Banat

Lupii sunt cel mai greu de impuscat, atat pentru ca sunt protejati prin lege, dar si pentru ca au mirosul foarte fin si reusesc sa scape de vigilenta vanatorilor.

„Lupul este ocrotit de lege si se da autorizatie speciala, in cazul in care ataca pe cineva”, a spus Cornel Lera. De asemenea, daca in zona Brasov ursii sunt atat de multi ca vin pana la casele oamenilor, in Timis sunt aproape 20 de ursi in zona Luncani-Nadrag.

Numarul cerbilor a scazut in ultimi ani, iar in acest sezon mai pot fi vanati doar doi.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.