Verde din partea Comisiei Europene pentru alocarea de catre Romania a peste 70 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Verde din partea Comisiei Europene pentru alocarea de catre Romania a peste 70 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Comisia Europeana (CE) a aprobat cererea Romaniei de continuare a alocarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cu titlu gratuit, pentru producatorii de electricitate, in perioada 2013-2019, a anuntat marti Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Vor fi alocate 71,4 milioane de certificate.

Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, alocarile gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din Romania, Bulgaria si Cehia, dupa ce in luna mai avizase cererile Ciprului, Estoniei si Lituaniei.

„In total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste sase tari, in perioada 2013-2019. Acest numar va fi redus anual, astfel incat sa ajunga la zero in 2020. Statele membre vor institui norme stricte de monitorizare si de aplicare a legislatiei pentru a se asigura ca valoarea economica a certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit este cel putin egalata, daca nu depasita, de un volum corespunzator de investitii in modernizarea sistemelor lor de generare a energiei electrice”, se arata intr-un comunicat al MECMA.

In prezent sunt in curs de evaluare cererile Ungariei si Poloniei.

In decembrie 2011 Guvernul a mandatat Ministerul Finantelor sa vanda, prin licitatie, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2 emisa in atmosfera.
Romania dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obtine, in 2008, aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Autoritatile nu au reusit, din 2008, sa ajunga la un acord privind entitatea care va vinde certificatele, astfel ca pana in prezent nu au organizat nicio licitatie, chiar daca diversi oficiali au afirmat in repetate randuri ca exista potentiali clienti.

Romania a fost suspendata in august 2011 de la tranzactionarea certificatelor, din cauza ca nu a elaborat o legislatie adecvata care sa permita inventarierea acestor documente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *