In Cluj ar putea circula autobuze ecologice ca in Germania! Statiile RATUC vor fi alimentate cu panouri solare

0
541
Primăria Cluj-Napoca vrea să cumpere autobuze electrice
In Cluj ar putea circula autobuze ecologice ca in Germania! Statiile RATUC vor fi alimentate cu panouri solare

Primaria Cluj-Napoca ar putea cumpara autobuze ecologice din fonduri elvetiene, a anuntat primarul Emil Boc. De asemenea, statiile de autobuz din oras ar putea fi dotate cu panouri solare.

Municipalitatea si-a depus candidatura in programul de imbunatatire a mediului inconjurator, finantat in proportie de 85% de Elvetia, si care are valoarea de 37 de milioane de franci elvetieni. Primariile partenere in proiect trebuie sa depuna o co-finantare de 15 la suta.

Fondurile vor fi directionate catre investitii in reabilitarea termica a unor cladiri din patrimoniul municipiului, scoli si gradinite, dar si pentru modernizarea centrarelor termice, in parteneriat cu Regia Autonoma de Termoficare. In plus, din acest bani mai pot fi reabilitate statiile de transport in comun si dotarea lor cu instalatii de iluminat bazate pe panouri solare si pentru achizitionarea unor autobuze ecologice.

In proiect, pe langa Cluj-Napoca, mai lupta pentru atragerea fondurilor elvetiene si municipiile Arad, Suceava si Brasov.

Clujului ii va reveni suma de 9 milioane de franci elvetieni, adica 7,4 milioane de euro.

”Vom putea reabilita cladirile publice unde se afla gradinite, scoli cu bani de la guvernul elvetian. Va fi un obiectiv prioritar pentru noi. Sa consume mai putina energie, dar sa ofere un confort sporit elevilor si copiilor de la gradinite.

De asemenea, se pot depune oferte pentru achizitia de autobuze ecologice, prin RATUC, sau modernizarea centralelor de bloc intr-un parteneriat cu Regia de Termoficare”, a precizat primarul Emil Boc.

Finantarile accesibile prin Programul de cooperare romano-elvetian vor fi directionate catre investitii in reabilitarea termica unor cladiri din patrimoniul municipiului, in principal scoli si gradinite, pentru instalarea unor panouri solare pentru centralele termice ale RAT, pentru reabilitarea unor de statii de transport in comun si dotarea lor cu instalatii de iluminat bazate pe panouri solare si pentru achizitionarea de mijloace de transport ecologice (autobuze). Suma nerambursabila care poate fi atrasa este de maxim 85% din valoarea totala eligibila a unui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.