Vesti bune pentru parcurile eoliene: trei zile de vant puternic la Constanta

Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere
 Vesti bune pentru parcurile eoliene: trei zile de vant puternic la Constanta
Vesti bune pentru parcurile eoliene: trei zile de vant puternic la Constanta

Saptamana energiei verzi pe litoral

Prognozele meteo de ploi si vant puternic pentru aceasta saptamana i-au indispus pe constanteni, insa nu si pe investitorii in energie eoliana. Potrivit rapoartelor Transelectrica, „ofensiva“ eoliana a inceput duminica seara cand, odata cu inrautatirea conditiilor meteo, productia eolienelor a urcat la nivel national spre 1.000 megawati/ora. Duminica spre luni noapte, acestea au depasit acest nivel, iar productia a scazut rareori sub mia de megawati pe tot parcursul zilei de luni. Si, cum previziunile meteo indica intensificarea vantului pana miercuri, eolienele au toate sansele sa incheie aceasta saptamana cu productii mari.

Spre comparatie, cele doua reactoare nucleare au inregistrat, in perioada de referinta, o productie medie de 1.400 de megawati, valoare maxima in cazul nuclearei, in formula de functionare cu doua reactoare active.

Spre deosebire de centrala de la Cernavoda, eolienele vor depasi in decursul acestui an pragul de 1.500 de megawati, pe masura ce noile parcuri eoliene vor fi puse in functiune. In prezent, potrivit statisticilor in timp real, afisate luni dupa-masa, de Sistemul Energetic National, eolienele reprezinta 12,2% din totalul energiei electrice produse in Romania, in timp ce nucleara detine 17,8% din totalul de curent electric.

Malul marii, polul curentului electric

Cele doua surse de energie care functioneaza pe litoral, respectiv reactoarele nucleare si parcurile eoliene, vor face din judetul Constanta furnizorul numarul 1 de energie din Romania. Rapoartele S.E.N. de ieri indica faptul ca, impreuna, nucleara si eolienele au produs 2.355 de megawati/ora, cu doar 27 de megawati mai putin decat principala (inca) sursa de curent electric din tara noastra, carbunele (termocentrale), care a produs ieri 2.382 de megawati/ora. Si, cum investitiile eoliene vor continua, litoralul va detrona carbunele ca principala sursa de energie.

Potrivit Transelectrica, litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila. In Constanta, Tulcea, Galati, Caras-Severin si Braila au fost atrase, pana in prezent, investitii de peste 2,5 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind alocati pentru proiecte eoliene. Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011 – 2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, exista deja contracte pentru 10.000 MW si s-au dat avize pentru alti 10.000 MW energie eoliana in Regiunea Dobrogei. De asemenea, riviera romaneasca ocupa primul loc in ceea ce priveste investitiile in energie regenerabila, cu un potential estimat de peste 10 miliarde de euro pentru urmatoarea perioada. Cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa, dezvoltat de CEZ la Fantanele – Cogealac, a fost pus in functiune la sfarsitul anului trecut. De la punerea in functiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 de terrawati de energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *