Cercetatorii japonezi au reusit sa modifice genetic viermi de matase. Noile specimene sunt capabile sa produca fire cu proprietati asemanatoare panzei de paianjen. Oamenii de stiinta sustin ca acest biomaterial poate fi astfel obtinut la scara industriala si ca va fi de un real folos pentru domenii precum medicina si industria de aparare.
Utilitatea panzei de paianjen a fost limitata pana acum din cauza problemelor ridicate de inexistenta mijloacelor de productie. Firele produse de arahnide sunt considerate foarte rezistente. Cercetatorii japonezi au descoperit, insa, cum poate fi realizata panza de paianjen in cantitati industriale. Secretul? Materialul este tesut de alte vietati.
„Am luat gene dintr-un paianjen de gradina si le-am implantat unor viermi de matase. Astfel am reusit sa obtinem un produs de doua ori mai rezistent decat firul de matase“, a afirmat Yoshihiko Kuwana, cercetator.
Cercetatorii spun ca viermii de matase modificati genetic pot fi cheia succesului, deoarece cresterea in captivitate a paianjenilor nu este posibila.
„In contrast cu viermii de matase, paianjenii sunt canibali, se mananca intre ei. Acesta este un impediment important in calea „domesticirii” lor“, a adaugat Yoshihiko Kuwana.
Potrivit oamenilor de stiinta niponi, in viitor, firele de matase tesute de viermii modificati genetic pot fi utilizate in chirurgie, pentru procedurile care necesita suturi mai fine, dar si ca biomaterial in fabricarea de textile cu rezistenta mare.