Viitoare paduri in locul depozitelor de gunoi

Viitoare paduri in locul depozitelor de gunoi
Viitoare paduri in locul depozitelor de gunoi

Fosta groapa de gunoi a comunei Supur se va transforma, peste ani, intr-o padure de stejari. Asta dupa ce ieri autoritatile judetene si membrii comunitatii locale au impadurit aproximativ un hectar de teren, situat intre localitatile Supuru de Jos si Secheresa. In alte 20 de unitati administrativ-teritoriale au loc astfel de lucrari, de impadurire, pana la mijlocul lunii aprilie, in cadrul campaniei Luna Padurii, derulata de Consiliul Judetean Satu Mare, Directia Silvica, Agentia pentru Protectia Mediului, Ocoluri Silvice si primarii.

Peste 20 de primarii au raspuns pozitiv campaniei

O noua actiune de impadurire din cadrul campaniei „Luna Padurii” s-a desfasurat ieri(n.r. luni) pe terenul fostei gropi de gunoi a comunei Supur, dezafectata de autoritatile locale. In cadrul campaniei de impadurire realizata de Consiliul Judetean Satu Mare, Directia Silvica, Agentia pentru Protectia Mediului, peste 20 de unitati administrativ-teritoriale au raspuns pozitiv initiativei prin care se regenereaza o buna parte din terenurile care nu pot fi utilizate pentru agricultura.

La actiune au participat presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, vicepresedintii Mircea Govor si Riedl Rudolf, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Babtan, directorul Directiei Silvice Satu Mare, ing. Sever Ster, sefa Inspectiei Silvice Satu Mare, ing. Antal Maria, primarul comunei Supur, Vasile Stet, viceprimarul comunei, Fekete Bertalan, seful Ocolului Silvic Tasnad, Ioan Stet, consilieri locali, elevi, profesori si cetatenii care beneficiaza de ajutor social.

Sefii judetului au muncit cot la cot cu localnicii si elevii din Supur pentru a planta puietii de stejar.

“Consiliul Judetean, ca si institutie, a initiat aceasta campanie de plantare de puieti. Participam concret prin finantarea acestor puieti. Directia Silvica ne asigura puietii, ne da si expertiza necesara pentru ca nu ne pricepem ce trebuie sa facem. Alaturi de cele 21 de primarii care s-au implicat anul acesta vom planta in jur de 21 hectare de teren si e vorba de aproximativ 200.000 de puieti acum in aceasta campanie care se desfasoara din 15 martie pana in 15 aprilie” a declarat presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef.
Campanie importanta pentru judet

La randul sau, vicepresedintele Mircea Govor a aratat importanta acestei campanii.

“Este o actiune exceptionala, in primul rand pentru ca aici, unde a fost o groapa neecologica, s-a gasit o utilitate pentru teren. Punem stejari. Domnul director Ster ne-a spus ca stejarul este cel mai recomandat in aceasta zona, asa ca plantam puieti de stejari si speram ca in cativa ani sa vedem aici o padurice. Participa atatia oameni din comuna, elevi, colegii mei de la Consiliul Judetean. Cu totii am facut o echipa buna. Este o actiune foarte buna a Consiliului Judetean impreuna cu Directia Silvica si Agentia pentru Protectia Mediului”, a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor.
“Luna Padurii” este un eveniment ecologic marcat in fiecare an in perioada 15 martie-15 aprilie. Este unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, reprezentand o modalitate de sensibilizare a tinerilor si a factorilor decizionali, cu privire la importanta padurilor. In anul 2014 se desfasoara o noua campanie de plantare de puieti pe fostele amplasamente ale depozitelor de deseuri din mediul rural de pe raza judetului Satu Mare care au fost inchise in 2009.

Campania se deruleaza in Tarsolt, Ardud, Dorolt, Porumbesti, Camin, Capleni, Cauas, Foieni, Hodod, Ghenci, Radulesti, Gelu, Terebesti, Tiream, Moftin, Supur, Urziceni, Calinesti Oas, Gherta, Halmeu, Porumbesti, Turt, Turulung, Livada.

In cadrul campaniei de impadurire derulata la nivelul judetului Satu Mare anul acesta se planteaza peste 200.000 de puieti pe aproximativ 21.000 hectare de teren. Consiliul Judetean a alocat peste 80.000 lei pentru achizitionarea puietilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *