Vin din struguri eco: Un strop de esenta pura

Productia autohtona de vin din struguri ecologici este mica: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, „esentele tari se tin in recipiente mici”.
vin din struguri eco
Romania are foarte putine suprafete cu vita-de-vie certificata ecologic: 65,63 ha anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Pe langa acestea, in 2007 mai erau alte 212,56 ha aflate in perioada de conversie. Suprafata certificata aproape ca este impartita intre Statiunea de Cercetare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru (35 ha de Merlot) si firma privata Pietrosaratii (28 ha pe rod).


Recolta

Statiunea Bujoru a recoltat anul acesta 193 de tone de struguri eco, din care se vor obtine undeva pe la 110.000 de litri de vin, dupa cum a estimat Cristina Simion, directoarea Statiunii. „Pentru strugurii ecologici nu a fost un an bun. Am avut o productie de 5.500 de kilograme la hectar, comparativ cu 9.000 de kilograme la hectar in sistem conventional”, a spus Simion. Ea a explicat ca anul acesta, din aprilie si pana in iunie, a plouat in permanenta. Si in timp ce strugurii conventionali au fost tratati impotriva manei si altor daunatori cu substante chimice sistemice, in viticultura eco s-au folosit doar substante de contact – sulfat de cupru – care sunt spalate de ploaie. „Nu poti sa intervii imediat si sa stropesti iar si iar dupa fiecare ploaie si de aceea o parte din strugurii eco s-au manat. Apoi din iunie si pana in 16 septembrie nu a mai plouat deloc, a fost o seceta cumplita, iar Merlotul, care este foarte sensibil, a inceput sa se ofileasca”, a povestit Cristina Simion. Oricum, pentru viticultorii eco astfel de probleme nu reprezinta ceva neobisnuit. In fiecare an se lupta, prin mijloace naturale, sa-si protejeze productia de struguri eco.
Pietrosaratii a recoltat circa 103 tone de struguri eco: 9 tone de Chardonnay, 11 tone de Riesling italian, 52 de tone de Pinot Noir, 7 tone de Feteasca neagra, 4 tone de Cabernet Sauvignon si cate 10 tone de Merlot si de Burgund mare. Seful de crama de la Pietrosaratii estimeaza ca se vor obtine in jur de 63.000 de litri de vin.

Probleme
Din pacate, ambilor producatori autohtoni de vin din struguri eco le lipsesc liniile de imbuteliere. Pietrosaratii a comandat deja linia si aceasta ar trebui sa ajunga pana la sfarsitul anului. Si directoarea Statiunii Bujoru isi doreste rezolvata aceasta problema. Ea spune ca Merlotul din struguri eco s-a bucurat de succes la targuri, insa nu poate sa imbutelieze decat cateva sticle, manual. Iar cand vine vorba sa vanda vrac, i se ofera preturi de nimic: 1,4 lei pe litru. „La acest pret nu am vrut sa vand, pentru ca noi muncim foarte mult ca sa-l facem. In strainatate costa pe la 7 euro sticla si noi am coborat de la un euro pe litru la 2 lei”, spune ea dezamagita.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *