Virusul H1N1 ar fi putut circula nedetectat la porci timp de ani de zile, cred cercetatorii

Cele mai complete analize ale virusului H1N1 de pana in prezent arata ca acesta a circulat nedectat timp de mai multi ani, cel mai probabil la porci.
AH1N1
Potrivit cercetatorilor, este important ca virusurile gripale porcine sa fie mai bine supravegheate, pentru ca acestea sunt in mod clar o sursa potentiala de pandemii umane. „Porcii au devenit un rezervor de virusuri cu potentialul de a provoca epidemii semnificative de boli respiratorii sau chiar pandemii la oameni”, a scris o echipa internationala de cercetatori in revista Science. „Este posibil ca acest virus sa fi circulat nedectat la porci undeva in lume”, au adaugat ei.

Cercetatorii au confirmat de asemenea alcatuirea genetica neobisnuita a acestui virus, care combina gene ale unor virusuri umane, porcine si aviare. O echipa de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, Centrele americane de control si prevenire a bolilor (CDC) si de la alte institutii au secventionat codurile genetice a 51 de esantioane diferite ale virusului din Statele Unite si Mexic. Ei au confirmat ceea ce specialistii in gripa spuneau de ani de zile, ca virusurile gripale nu numai ca pot suferi rapid mutatii, dar pot schimba intre ele segmente intregi de informatie genetica, dand nastere la virusuri noi. Cum anume se produce acest schimb genetic este in continuare un mister.

„Exista mai multe scenarii pentru evenimentele care au dus la aparitia noului virus A (H1N1), inclusiv recombinarea in Asia sau Americi”, scriu cercetatorii. Acestia nu au aflat inca in ce mod a obtinut acest virus capacitatea de a infecta oameni. Virusul nu are mutatiile obisnuite ce permit virusurilor animale sa faca saltul la oameni si apoi sa se transmita usor de la om la om.

Specialistii isi fac griji atunci cand virusurile sar direct de la animale la oameni. In mod obisnuit, in asemenea cazuri, ele nu se transmit la mai mult de o persoana. De exemplu, temutul virus H5N1 al gripei aviare, care a infectat 429 de persoane si a ucis 262, se transmite rareori de la om la om. Insa cand acest lucru se intampla, virusurile se pot raspandi in toata lumea, cu efecte devastatoare.

Virusul a infectat pana in prezent peste 11.000 de persoane din 42 de tari si a provocat moartea a 86 dintre ele. Organizatia Mondiala a Sanatatii va declara probabil stare de pandemie, desi virusul cauzeaza simptome moderate la oameni.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *