Din 6 mai,constantenii au un nou spatiu verde destinat plimbarilor si relaxarii. In cadrul proiectului EcoChampions, realizat de Asociatia MaiMultVerde, cei 200 de elevi inscrisi in cluburile de voluntariat si-au unit fortele si au iesit cu mic, cu mare in campusul Universitatii Ovidius, unde au amenajat un teren de 1,3 hectare. Voluntarilor EcoChampions li s-a alaturat si actorul George Pistereanu, invitat sa dea o mana de ajutor la amenajarea spatiului verde.
EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Mare Nostrum. Cluburile de elevi de la scolile inscrise in proiectul EcoChampions trebuie sa puna in practica 25 de proiecte de voluntariat in folosul comunitatii, atat din domeniul protectiei mediului, cat si proiecte sociale.
Duminica, 6 mai, incepand cu ora 13.00, elevi din scolile si liceele inscrise in proiectul EcoChampions, alaturi de parinti, profesori, membri ai comunitatii si alti voluntari s-au adunat in campusul Universitatii Ovidius pentru a transforma un teren neamenajat intr-un veritabil parc destinat petrecerii timpului liber si recreerii. Daca pana acum cluburile de elevi au implementat proiecte separat, acum si-au unit fortele pentru a amenaja un spatiu verde de care se vor bucura in viitor toti locuitorii Constantei. Plantarea a fost realizata in parteneriat cu Universitatea Ovidius care a pus la dispozitie terenul de 1.3 ha. Actorul George Pistereanu a participat si el la actiunea de plantare, dand o mana de ajutor la plantarea puietilor.
Voluntarii au plantat arbori foiosi (paltini, stejari rosii, tamarix, corcodusi si platani), sub umbra carora se vor putea adaposti in cativa ani, arbusti si flori de sezon cu care au marcat aleile noului parc. Amenajarea spatiului din campusul Universitatii Ovidius este cea de-a patra activitate din cele cinci pe care voluntarii le realizeaza in cadrul editiei a doua a EcoChampions.
„Nu am mai fost la o actiune de plantare pana acum, dar nu a fost atat de greu pe cat pe ma asteptam. Am sadit flori alaturi de colegii mei din clubul EcoChampions, lasandu-i pe elevii mai mari sa planteze copacii. Abia asteptam sa ne bucuram de acest parculet in viitor”, a declarat un voluntar EcoChampions, elev al unei scoli implicate in proiect.
Prima editie EcoChampions s-a desfasurat pe perioada anului scolar 2010-2011 in 10 scoli si licee din localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus si implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati si-au dorit sa continue proiectul si in anul scolar 2011-2012, fiind constienti de schimbarile pe care le pot produce in comunitate.
Intalnirile lunare programate in cadrul celei de-a doua editii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunitatii si cauze in care sa se implice prin diverse actiuni de voluntariat pe care le vor pune in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la liceu si unul de la gimaziu, vor face echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele se vor schimba, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca. Cluburile de elevi implicati in proiect trebuie sa implementeze cinci proiecte in aceasta editie EcoChampions.
Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”.