Voluntarii fac curat in Clisura, autoritatile viseaza la programe

Doua dintre cele mai atractive zone ale fluviului Dunarea, Clisura si Cazanele, sunt sufocate de PET-uri, sticle sparte si resturi menajere. Edilii Banatului au capitulat in fata PET-urilor aruncate pe malul si in largul Dunarii si spun ca monumentele naturale nu pot fi conservate din cauza lipsei banilor.gunoi pe dunare

Simbol al Clisurii Dunarii, stanca Baba Caia, monument natural din calcar, ramane si astazi unul dintre principalele puncte de atractie pentru turistii care vin in aceste locuri.

Baba Caia are o inaltime de sapte metri si este unica pe tot parcursul Dunarii. Stanca iese din apele fluviului in zona Coronini-Moldova Noua si este supranumita „Craiasa singuratica a Dunarii”. Insa, acest monument natural este scaldat de gunoaie.

Din Baba Caia cad bucati intregi de calcar

Stanca arata tot mai rau de la un an la altul si, intr-o buna zi, am putea constata ca Baba Caia s-a inecat. Semnalul de alarma il trag ecologistii.

„In fiecare iarna, stanca se degradeaza. Din cauza intemperiilor mai cade cate o bucata din ea. Ar putea fi salvata printr-un proiect de conservare. Mai ales ca finantarea unui proiect de conservare se face fara nicio contributie locala. Numai sa faca primaria proiectul”, sustine Cornel Popovici Sturza, directorul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Legenda stanciibaba caia

Legenda stancii Baba Caia spune ca intre un mos si o baba era o cearta vesnica.

Mosul, Zeul Saturn, spunea ca iarba se coseste, iar baba, Gaia, Marea Zeita, afirma ca iarba se tunde cu foarfeca. Infuriat, mosul o arunca pe baba in Dunare.

De pe fundul Dunarii, aceasta isi sustine cu indarjire afirmatia, ridicand doua degete deasupra apei, sub forma de foarfeca pentru a-i demonstra mosului ca iarba se tunde. Cele doua degete bifurcate s-au transformat in stanca Baba Caia.

Baba Caia si celelalte obiective turistice din imediata sa vecinatate atrag o sumedenie de curiosi pe malul fluviului.

Toate gunoaiele Europei, in Clisura

Odata ajunsi in zona respectiva, multora le piere insa entuziasmul, deoarece malul fluviului este plin de gunoaie si, nu de putine ori, mirosul este insuportabil. Imaginea deplorabila este cauzata, spun autoritatile, de gunoaiele aduse de Dunare din toata Europa si de resturile menajere, cat si de peturile aruncate la intamplare de turisti.

Primarul orasului Moldova Noua, Ion Chisalita, spune ca mizeria din aceste locuri este o problema majora.

„Este adevarat ca se aduna foarte multe gunoaie pe mal, dar este aproape imposibil sa avem un mal curat atat timp cat apa aduce zilnic deseuri din toata Europa. In ceea ce priveste promovarea obiectivelor turistice din Clisura Dunarii, pot sa va spun ca vom initia un program transfrontalier pentru un punct turistic informativ. Stanca Baba Caia, pestera -Gaura cu Musca, dar si numeroasele situri din zona vor fi marcate pe o harta, astfel incat turistii sa afle mai usor de existenta lor”, spune Chisalita.

Clisura Dunarii, sufocata de pet-uri

Muntii de deseuri nu-i intalnim doar in aceasta zona a Dunarii. Golful Nerei, care face parte din Rezervatia Naturala Balta Nera-Dunare, este inundat de cantitati uriase de deseuri.

„Mizeria se intinde pe tot cursul Dunarii. Sunt cantitati foarte mari si cu greu le facem fata. In plus, nimeni nu da niciun ban. Problema este cunoscuta la nivel de judet si singura rezolvare este realizarea unor programe comune pentru indepartarea gunoaielor”, sustine Branco Simonovici, responsabil pe probleme de mediu la Primaria Socol.

Garda de Mediu stie problemaDunarea la Cazane

Gheorghe Pitulan, comisar al Garzii de Mediu, spune ca sarcina curatarii zonelor afectate le revine autoritatilor locale de pe malul Dunarii.

„Este adevarat ca multe deseuri sunt aduse pe mal de apele Dunarii, dar si turistii au o mare parte de vina. Garda de Mediu a mai depistat astfel de lucruri si a aplicat destule sanctiuni”, declara Pitulan.

Peisaje salbatice si situri istorice

Pescarii care doresc sa-si puna la incercare rabdarea si norocul pe malurile fluviului, dar si cei ce vor sa cunoasca mai bine aceasta parte a Banatului au toate motivele sa faca un popas in zona legendarei stanci, acolo unde se gasesc cateva pensiuni turistice foarte frumoase si primitoare.

Baba Caia este simbolul Clisurii Dunarii, dar, pe o raza a doar cativa zeci de kilometri, pot fi vizitate si alte obiective turistice. Printre ele se numara si Sfanta Elena, o asezare de cehi. Aici poate fi admirat un peisaj carstic incantator, iar turistii se pot familiariza cu modul inedit in care se gospodaresc cehii.

La Baba Caia incepe Defileul Dunarii. Adevarata lui splendoare se dezvaluie abia in zona Cazanelor, cel mai spectaculos segment al Clisurii Dunarii. La doar cativa kilometri de Coronini, pe drumul ce leaga Moldova Noua de Orsova, se gaseste pestera Gaura cu Musca, o grota sapata de ape in blocuri de calcar, care atrage prin salbaticie si prin legenda.

Ecologistii trag semnalul de alarma

Voluntarii ecologisti incearca sa ridice mormanele de gunoaie. Voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera spun ca nu mai este timp sa astepte finalizarea programelor despre care vorbesc edilii si au demarat deja mai multe actiuni de colectare a deseurilor.

„Monitorizam starea factorilor de mediu si a biodiversitatii. E pacat ca aceste locuri frumoase si incarcate de istorie nu se bucura de mai multa atentie”, precizeaza Cornel Popovici Sturza, directorul executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *