Vrei sa platesti mai putin pentru iluminatul casei? Pune-ti becuri eco!

0
585

Chiar daca sunt de 10, 20 de ori mai scumpe, intr-o jumatate de an va recuperati banii. Si cum autoritatile ar trebui sa fie un exemplu pentru cetateni, ecologistii solicita Guvernului sa schimbe becurile din toate ministerele.

bec ecologic
Deocamdata, intr-un singur minister sunt numai becuri ecologice – nu este cel al mediului, ci al Culturii. Si asta, oricum datorita unei organizatii neguvernamentale.

Un bec incandescent care functioneaza in medie 5 ore pe zi ajunge sa consume intr-un an 182 kw. Ceea ce inseamna o factura de 54 de lei. In cazul unui apartament in care sunt 8 becuri, ajungeti sa dati 432 de lei intr-un an.

Un bec ecologic consuma intr-un an peste 36 de kw si da cam aceeasi lumina. Factura este, insa, de 11 lei pe an, iar in cazul aceluiasi apartament ajunge la 80 de lei.

Desigur exista un dezavantaj: daca un bec model vechi costa in medie un leu, celelalte costa de la 15 la 30 de lei. Investitia se amortizeaza insa in intr-o jumatate de an, sustin partizanii proiectului. In plus, becurile ecologice pot arde si 8 ani.

Ca ne plac sau nu in curand in magazine vom gasi numai becuri ecologice. Potrivit unui regulament al Uniunii Europene, din 2010 dispar cele de 75 de wati, iar din 2012 si celelate.
Sursa: Stirile PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.