„Vrem copaci si spatiu verde!” Grupul „Cetatean Sector 3” cere protejarea parcului IOR

Un grup de cetateni ai sectorului 3 acuza ca santierul de pe terenul fostei baze sportive Spartac, unde se construieste un mall, s-a extins ilegal, inclusiv pe spatiul verde din parcul IOR.

Revoltati ca o portiune din parc ar putea disparea, inghitita de santier, membrii Grupului civic „Cetatean Sector 3” au adresat o scrisoare deschisa primarului Robert Negoita, Consiliului Local al Sectorului 3 si ministrului Gratiela Gavrilescu, cerandu-le sa stopeze orice tentativa de transformare a parcului IOR intr-o anexa a mall-ului

Inainte de a reda, integral, scrisoare deschisa, remisa redactiei noastre, reamintim ca cetatenii sectorului 3 au mai trecut prin situatia de a trebui sa isi apere parcul in toamna lui 2014, cand primarul Robert Negoita a decis construirea unei Sali Polivalente in parcul IOR, decizie ce i-a revoltat pe iubitorii parcului, una din putinele oaze de verdeata din sector.

„Am constatat cu stupoare ca, dupa vizita oficiala a delegatiei portugheze din data de 19 iunie 2015, santierul de pe terenul fostei Baze sportive Spartac s-a extins ILEGAL, atat in zona dinspre intersectia Liviu Rebreanu/Campia Libertatii, cat si in interiorul parcului, spre lacul IOR, desi cererea de extindere de santier fusese respinsa anterior.

Aceasta situatie de neacceptat pentru locuitorii sectorului 3 a aparut ca urmare a inexistentei unei delimitari clare a noii constructii, ceea ce poate conduce, dupa extinderea santierului, la reamenajarea zonei invecinate din parc prin betonari, defrisari si asfaltari, pentru sustinerea activitati comerciale a magazinului. Consideram ca acest lucru NU este potrivit s i nici benefic pentru cetatenii care doresc sa se plimbe si sa se relaxeze in PARCUL LOR. Nu mai vorbim de ILEGALITATEA betonarii spatiilor verzi, care oricum se petrece pe scara larga in sector, in ultimii ani.

Pentru a preveni aceste situatii pe viitor, VĂ SOMĂM sa delimitati constructia cu gard, astfel incat cele doua zone spatiu comercial si parc sa nu se intrepatrunda si sa se stopeze posibilitatea extinderii ilegale!

Dupa cum se stie, sectorul 3 este cel mai aglomerat sector al Capitalei, iar in cartierul Balta Alba/Titan se inregistreaza aproape constant o calitate scazuta a aerului s i niveluri ridicate de pulberi in supsensie, deci o poluare pronuntata. De ani de zile nu s-a facut nimic pentru ameliorarea acestei situatii. Din contra! Deja betoanele turnate in ultimii ani ne sufoca! Ajunge! Nu mai vrem betoane! Vrem copaci si spatiu verde!

Una dintre necesitatile noastre de baza este aceea de a avea un loc unde sa putem respira aer curat, in liniste, feriti pe cat se poate de agitatia si poluarea orasului. Un loc unde sa putem face miscare linistiti , impreuna cu familiile sau prietenii nostri. Un astfel de loc exista si este Parcul IOR, insa cu tristete observam cum, pe zi ce trece, acesta se transforma intr-un veritabil balci, intrucat aleile parcului se umplu de chioscuri si terase cu gratare. Nu mai avem nevoie si de malluri!

Anexarea unei portiuni din parcul IOR in favoarea unui investitor ce doreste sa amenajeze un magazin comercial pe locul actualei oaze de verdeata va afecta calitatea aerului si va determina cresterea considerabila a nivelului de poluare. Datorita construirii spatiului comercial, traficul auto se va intensifica, utilitarele care asigura curatenia si intretinerea se vor inmulti, crescand inclusiv nivelul de poluare fonica in parc.

Oricum, prin construirea acestui ansamblu de betoane, ecosistemul a fost deja perturbat. ANEXAREA PARCULUI la Park Lake Mall va brutaliza si distruge definitiv flora si fauna specifice. Va informam ca in zona parcului traiesc colonii de veverite, rate salbatice, pescarusi, cormorani, arici, broaste testoase, mierle, ciocarlii, iar acest spatiu public a fost conceput ca un loc destinat iubitorilor de natura si aer curat, de liniste si relaxare. Definitia parcului (vezi DEX): “teren cu vegetatie naturala sau plantata, cu alei, adesea cu lacuri sau bazine, care serveste drept loc de plimbare si odihna.

”Nu putem, de asemenea, ascunde o alta preocupare majora pe care o avem, si anume faptul ca in zona avem mai multe scoli si licee. Ne intrebam, oare ce dorim sa le oferim copiilor nostri? Nivelul educational este in declin constant de peste 20 de ani, la fel si rata de promovabilitate. Un acces mult prea facil din domeniul public al parcului in zona mallului nu aduce cu siguranta beneficii sistemului educational, cu atat mai putin copiilor nostri. Nu vrem sa condamnam pe nimeni, dar nu putem sa nu ne amintim destule cazuri de infractionalitate legata de violente, trafic de droguri si furturi petrecute de-a lungul anilor in proximitatea mallurilor, situatii care induc un climat nefavorabil familiilor cu copii, o categorie importanta de utilizatori ai parcului.

Doamna Ministru, Domnule Primar, domnilor Consilieri, accesul liber dinspre o astfel de zona comerciala catre parc va duce in mod iremediabil la pierderea definitiva a linistii si relaxarii in acest colt de natura. Va rugam sa luati masurile legale care se impun pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie.”, scriu reprezentantii Cetatean Sector 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *