Vulcanii vor incetini incalzirea globala

0
531
Vulcanii vor incetini incalzirea globala
Vulcanii vor incetini incalzirea globala
Vulcanii vor incetini incalzirea globala

Eruptiile vulcanilor ar putea explica asa numita „pauza” intervenita in procesul incalzirii globale, observat incepand din 1998, cred cercetatorii americani.

Intr-un articol publicat in revista britanica Nature Geoscience, oamenii de stiinta de la Universitatea din California sustin ca modelul schimbarilor climatice elaborat la sfarsitul secolului XX, nu a tinut cont de efectele eruptiilor vulcanice, motiv pentru care s-a creat impresia ca ritmul incalzirii globale a incetinit.

„Studiile noastre arata ca modelele care nu au luat in calcul efectele eruptiilor vulcanice supraevalueaza ritmul incalzirii, constatat incepand din 1998”, scrie profesorul Bejamin D. Santer.

Specialistii arata ca in timpul eruptiilor vulcanice in atmosfera sunt aruncate particule de sulf, care reflecta razele solare, impiedicand, astfel, incalzirea suprafetei planetei. Dupa 1999, pe Terra au fost inregistrate 17 eruptii de mare putere si care, in perioada cuprinsa intre 2000 si 2009, au sporit capacitarea reflectorizanta a atmosferei cu aproape 7% pe an.

Cercetatorii dau exemplul explozia vulcanica din 1991, din Filipine. In cei doi ani care au urmat acestui eveniment, temperatura medie a Terrei a scazut cu aproximativ 0,5 grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.