Vulpea polara a intrat pe lista speciilor pe cale de disparitie

0
1678

Ursii polari au devenit un simbol al incalzirii globale, intrucat numarul lor scade odata cu topirea calotelor glaciare. Dar ei nu sunt singurii care sufera din aceasta cauza.

Un nou raport al unui grup important de conservare a speciilor din SUA atentioneaza ca si alte animale sunt pe cale de disparitie.

Gheata de pe mare a ajuns la cel mai scazut nivel in 2007, de cand au inceput masuratorile, iar oamenii de stiinta spun ca zona arctica nu va mai avea gheata aproape deloc in 10 ani.

Centrul american pentru diversitate biologica (CBD) spune ca 17 animale arctice sunt amenintate cu extinctia, din cazua topirii gheturilor.

Shaye Wolf, principalul autor al raportului, spune ca vulpile polare, balene, boul moscat, morsele si patru specii de foci sunt in pericol, precum si ursii polari.

„Ursul polar este cea mai cunoscuta victima a topirii gheturilor din Arctica, insa daca nu oprim poluare cu gaze cu efecte de sera, multe alte animale il vor urma pe drumul extinctiei. Unele specii arctice trec deja printr-un grav declin al populatiilor, dupa ce si-au pierdut habitatele si sursele de hrana. Altele se confrunta cu vreme extrema si sufera noi presiuni de la pradatorii si patogenii care se muta in nord”, a declarat Shaye Wolf.

CBD se teme ca aceste animale ar fi in pericol si mai mare daca se continua exploatarile de petrol din zona.

Se estimeaza ca 8 din cele 19 populatii de ursi polari sunt in grav declin, chinuindu-se sa creasca puii si sa vaneze pe calotele din ce in ce mai mici.

Scepticii schimbarilor climatice pretind insa ca ursii polari se simt bine in zonele de unde pot fura gunoaiele lasate de oameni.

17 specii arctice pe cale de disparitie:

* Vulpea polara
* Ursul polar
* Morsa de Pacific
* Patru specii de foca – inelata, cu barba, de Groenlanda, cu dungi
* Patru specii de balena – gri, beluga, narvalul si bowhead
* Fluturele de mare
* Trei specii de pasari de mare
* Caribou/renul
* Boul moscat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.