In jur de 300 de persoane aflate pe biciclete au participat sambata in Bucuresti la un mars de incurajare a mersului pe bicicleta, care face parte din evenimentul “Ziua europeana fara masini”, promovat de Comisia Europeana si organizat in peste 1.300 de orase din lume.

Marsul, care a plecat de la Arcul de Triumf, in jurul orei 16.50, cu aproximativ 50 de minute intarziere, urmeaza traseul Bulevardul Pavel D. Kiseleff – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Natiunilor Unite – Bulevardul Libertatii – Calea 13 Septembrie – Strada Uranus.

La mars participa persoane de toate varstele, de la copii de 5, 6 ani, insotiti de parinti, la oameni in varsta. Unii participanti au legate de biciclete flori si frunze, iar altii poarta pancarte inscrise cu mai multe mesaje, printre care “Vrem aer curat”, “Libertate pe doua roti” si “Fara poluare”.

Marsul a fost organizat de Asociatia “Bate saua sa priceapa iapa”, cu sprijinul Prefecturii Bucuresti, al Primariei Generale si al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos.

“Ziua europeana fara masini” a fost sarbatorita in toata tara. La Sighisoara, transportul in comun este gratuit, iar accesul auto in Cetatea Medievala este interzis.

Aproape 300 de soferi care locuiesc in centrul orasului Miercurea Ciuc si-au gasit, sambata dimineata, masinile impodobite cu baloane umplute cu heliu.

La primele ore ale diminetii, voluntarii unei organizatii nonguvernamentale si-au propus sa marcheze astfel “Ziua europeana fara masini” intr-un mod care sa atraga atentia conducatorilor auto ca folosind masina contribuie cat de putin la poluarea globala.

Pe langa baloane, au mai fost agatati si fluturasi bilingvi cu avertismentul “Folosirea autoturismului pe o distanta de 75 de metri inseamna zece litri de CO2, adica exact volumul balonului, acest gaz fiind cel care determina incalzirea globala”.

Printre autoturismele impodobite cu baloane s-a aflat si masina de serviciu a prefectului judetului Harghita, Constantin Strujan, pe care o va gasi, luni dimineata, cu baloane multicolore agatate de manerele de la portiere.

Circulatia rutiera este restrictionata, sambata, si in Poiana Brasov, ca urmare a campaniei europene de protectie a mediului.

Primarul George Scripcaru a ales ca actiunea sa se desfasoare in Poiana Brasov intrucat, la editia de anul trecut, traficul a fost blocat timp de doua ore pe un bulevard din centrul municipiului.

In Poiana Brasov vor circula doar mijloace de transport in comun, vehicule utilitare, biciclete si pietoni, vor fi facute masuratori ale noxelor din trafic si vor avea loc concursuri cu mijloace de transport nemotorizate, scopul evenimentului fiind constientizarea cetatenilor cu privire la efectul noxelor asupra mediului.

Membrii organizatiei nonguvernamentale spun ca peste 133 de milioane de oameni din 1.324 de orase europene au putut respira un aer mai curat, in urma actiunilor de popularizare a mijloacelor de transport nepoluante.

La “Ziua europeana fara masini” au participat peste 1.300 de orase, atat din Uniunea Europeana, cat si de pe alte continente.

“Ziua europeana fara masini” face parte din “Saptamana mobilitatii europene”, eveniment care este promovat de Comisia Europeana si care urmareste incurajarea modalitatilor alternative de transport, cum ar fi bicicletele si mijloacele de transport in comun. Acest eveniment a fost initiat de Comisia Europeana in 2002.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here