Padurea amazoniana a crescut mai bine pe timp de seceta!

0
423

padurea amanzonianaPadurile amazoniene s-au dezvoltat foarte bine pe timp de seceta, arata un studiu de ultima ora al cercetatorilor de la Universitatea din Arizona. Previziunile anterioare studiului aratau ca, dimpotriva, in urma lipsei de precipitatii, padurile aflate de-a lungul Amazonului vor incepe sa se usuce dupa numai o luna. „In ciuda temerilor ca arborii vor fi la pamant, padurile au raspuns pozitiv la perioada de seceta, cel putin pe termen scurt”, a declarat Scott R. Saleska, unul dintre autorii studiului. Acesta a mai adaugat ca dezvoltarea padurilor e un raspuns foarte interesant si surprinzator al vegetatiei la suplimentul de caldura, care ar putea garanta ca impaduririle sunt solutia salvatoare.

De pilda, in anul 2005, cand seceta a atins limita maxima la inceputul sezonului secetos, din iulie pana in septembrie, arborii au devenit semnificativ mai verzi, indicand astfel o activitate de fotosinteza crescuta.
„Nu ne-am uitat la imaginile din saltelit, ci am folosit numai datele la sol, chiar in timpul anului 2005”, a precizat profesorul Saleska, de la Departamentul de ecologie si biologie al Universitatii Americane din Sao Paolo.

Cercetatorii americani si colegii lor brazilieni spun ca jungla amazoniana a avut chiar unele avantanje de pe urma sezonului uscat, pentru ca anumite specii s-au dezvoltat mai bine ca de obicei. Studiile oamenilor de stiinta nu au mai examinat, pana acum, cum reactioneaza padurea virgina la seceta. Modelele climatice anterioare aratau ca, dimpotriva, fotosinteza din padurea amazoniana va inceta imediat dupa ce se va instala seceta. Teoretic, copacii ar fi absorbit din ce in ce mai putin dioxid de carbon, ceea ce ar fi dus la cresterea incalzirii globale. Dar reactia padurii a fost, din fericire, spre binele nostru si al planetei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.