Ziua Europeana Impotriva Obezitatii in judetul Alba

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii in judetul Alba

Directia de Sanatate Publica Alba, in parteneriat cu: autoritati publice locale (SPAS-uri) din 26 comunitati – 8 urbane si 18 rurale, Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Asociatia Medicilor de Familie si ONG –uri: Crucea Rosie filiala Alba si Asociatia “Alaturi de Tine”, celebreaza in data de 19 mai 2012 Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) si organizeaza pe parcursul lunii mai 2012 campania de informare si educare dedicata acestei zile, ne-a informat dr. Cristina Galos, PR al DSP Alba.

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) este o zi si o campanie dedicata constientizarii acestei afectiuni, care are loc in intreaga Europa in fiecare an, in a treia sambata a lunii mai. Aceasta zi reuneste comunitatile medicale si politice cu publicul in evenimente ce au loc in intreaga Europa.

Conform OMS, prevalenta obezitatii s-a dublat incepand cu anul 1980 pana in prezent. In 2008, 1,5 miliarde de adulti cu varsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre acestia, peste 200 de milioane de barbati si aproape 300 de milioane de femei erau obezi. In 2010, aproape 43 milioane copii sub varsta de 5 ani erau supraponderali.

Tema aleasa pentru celebrarea Zilei Europene Impotriva Obezitatii ZEIO pentru anul 2012 se refera la influenta vietii de zi cu zi asupra starii de sanatate a oamenilor, iar scopul campaniei este mentinerea greutatii corporale in limite normale si cresterea responsabilitatii indivizilor privind propria sanatate.

Sloganul campaniei este “Traieste mai usor”. Obezitatea este o problema de sanatate, iar costurile suportate de societate sunt foarte mari. Calea spre o greutate normala nu este anevoioasa. Oamenii trebuie sa viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sanatoasa si care este modalitatea corecta de a o atinge si de a o mentine .
Obiectivele acestei campanii sunt: *Motivarea si sprijinirea cetatenilor supraponderali sa faca schimbarile necesare in stilul de viata pentru a ajunge la o greutate sanatoasa si astfel sa isi imbunatateasca starea de sanatate *Informarea si educarea cetatenilor despre riscurile excesului ponderal pentru starea de sanatate si despre importanta adoptarii unui stil de viata sanatos, care presupune atat o alimentatie echilibrata, cat si miscare fizica eficienta.
Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica asigura coordonarea la nivel national a acestei campanii.

NIcoleta IDITA-TOMUTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *