Ziua Internationala a Comertului Echitabil – A doua sambata din luna mai

Ziua Internationala a Comertului Echitabil - A doua sambata din luna mai

La initiativa The World Fair Trade Organization, in fiecare an, in a doua sambata din luna mai, se sarbatoreste Ziua Internationala Fair Trade.

Conceptul fair trade (comert echitabil) desemneaza o miscare sociala si economica ce apara drepturile producatorilor si doreste sa echilibreze sumele ce le revin acestora din vanzarea produselor, in comparatie cu profiturile realizate de distribuitori.

Obiectivul general al acestui eveniment este punerea in discutie a unei probleme de importanta majora in societatea globala contemporana, care implica atat producatorii cat si distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii: miscarea fair trade.

Incepand cu anii 60, in tarile occidentale a inceput sa se dezvolte tot mai mult conceptul de «comert echitabil” sau Fair Trade. Conceput ca un demers alternativ pentru combaterea la nivel international a saraciei si nedreptatii sociale, acesta se preocupa in principal de asigurarea unui «pret corect» producatorilor din tarile in curs de dezvoltare.

 

Comertul echitabil este un parteneriat comercial, bazat pe dialog, transparenta si respect, care urmareste sa asigure o mai mare echitate in comertul international. Acesta contribuie la dezvoltarea durabila oferind mai bune conditii comerciale producatorilor si muncitorilor marginalizati, in special din Sud. Prin intermediul comertului echitabil, producatorii detin un control mai mare asupra muncii si a vietii lui.
Organizatiile de comert echitabil au un angajament puternic fata de principiile comertul echitabil, acesta reprezentand aria lor principala de interventie. Acestea, prin intermediul consumatorilor, sunt angajate in sprijinirea producatorilor, dezvoltarea de campanii de constientizare, putand fi cunoscute sub logo WFTO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *