„Cel mai rau lucru din lume este sa incerci sa dormi dar sa nu poti”, spunea scriitorul american Francis Scott Key Fitzgerald. Din nefericire, pentru oameni din toata lumea, lipsa unui somn de calitate este o problema majora, informeaza pagina de internet a Societatii Americane de Medicina a Somnului (WSAM), promotorul Zilei Mondiale a Somnului. In intreaga lume, astazi este celebrata Ziua Mondiala a Somnului (World Sleep Day – WSD), sub sloganul „Cine doarme bine imbatraneste sanatos”, transmite Agerpres (15 martie).
‘Dorim ca din ce in ce mai multi oameni sa fie avertizati asupra importantei enorme pe care somnul o are pentru sanatatea lor. Anul acesta punem accent pe imbatranirea sanatoasa si cautam cu totii calea catre aceasta.’, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University din Syracuse, New York si co-presedinte al comitetului World Sleep Day.
Ziua Mondiala a Somnului se afla la cea de-a sasea editie si a fost marcata pentru prima data pe 14 martie 2008. Ziua mondiala a somnului, propusa de Asociatia Mondiala a Medicinei Somnului (‘World Association of Sleep Medicine’ – WASM), este marcata in preajma zilei echinoctiului de primavara. Este un eveniment international anual care are scopul de a indemna oamenii spre o gestionare mai buna a somnului pentru a preveni efectele lipsei acestuia in desfasurarea vietii sociale, tulburarile de somn amenintand calitatea vietii.
Potrivit statisticilor, nevoia de somn difera de la o persoana la alta, intre 4 – 11 ore pe noapte. In medie, 10% din populatia lumii este multumita cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, in timp ce oamenii in varsta se multumesc cu mai putin. Factorii geografici joaca si ei un rol important.
Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, in timp ce oamenii de la malul marii dorm mai putin. Printre regulile pe care este bine sa le respectam pentru a avea un somn sanatos se numara renuntarea la fumat, fixarea orei de culcare si de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea si ciocolata cu sase ore inainte de culcare, precum si a mancarii grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi placute in camera si eliminarea surselor de lumina si de zgomot.
Statisticile estimeaza ca, in Romania, intre 1- 3% din copii si adolescenti pot avea tulburari respiratorii in timpul somnului, iar 4-6% din adulti pot avea sindrom de apnee in somn de tip obstructiv in timpul somnului (intre 900.000 -1.100.000 adulti). Toate aceste tulburari pot fi depistate si tratate in cele peste 80 de laboratoare sau puncte de inregistrare somnografica din tara, care marcheaza progresele de la an la an atat din punct de vedere al numarului, cat si la nivelul cazurilor diagnosticate si tratate. Astazi este organizata si Ziua Usilor Deschise in toate laboratoarele de somnologie din Romania, coordonate de Societatea Romana de Pneumologie.
Societatea Romana de Pneumologie are, din anul 2000, o sectiune dedicata Somnologiei. Primul laborator de somnologie a fost infiintat in anul 1996, la Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din Bucuresti, iar al doilea a fost deschis in 2001, la Timisoara.