Ziua Nationala Fara Tutun, marcata de ANA prin activitati de informare asupra riscului consumului de tutun

0
499
Fumatul provoacă în mod direct 20% dintre cazurile de cancer
Ziua Nationala Fara Tutun, marcata de ANA prin activitati de informare asupra riscului consumului de tutun

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare si consiliere, deruleaza mai multe activitati de informare asupra riscurilor consumului de tutun, cu ocazia Zilei Nationale Fara Tutun, marcata, in fiecare an, in a treia joi din noiembrie.
„Specialistii agentiei se adreseaza, in primul rand, adolescentilor si tinerilor, categoria de varsta mai vulnerabila la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv. In fiecare an, in aceasta zi, Agentia Nationala Antidrog, prin centrele sale teritoriale, vine in sprijinul populatiei, cu informatii privind renuntarea la consumul de tutun si beneficiile aduse de spatiile fara fum de tigara”, se arata intr-un comunicat ANA remis miercuri AGERPRES.
Tutunul cauzeaza anual moartea a peste sase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumatori si fosti fumatori, precizeaza comunicatul.
In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.
Conform celui mai recent studiu national privind consumul de tutun, alcool si droguri – ESPAD, realizat in anul 2011, de catre Agentia Nationala Antidrog si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, in scolile din Romania, „prevalenta consumului de tutun pana la varsta de 16 ani a fost de 52%, inregistrandu-se o scadere fata de anii anteriori”. Media inregistrata pentru toate tarile participante in studiul ESPAD 2011 a fost de 54%.
„Consumul de tigari in ultimele 30 de zile a inregistrat o fluctuatie ascendenta in 2011, fata de 2007 (29% versus 25%), oarecum similara cu fluctuatia inregistrata in 2003 fata de 1999 (28% versus 24%), media tarilor ESPAD fiind de 28%”, precizeaza comunicatul.
Pentru studiul ESPAD 2011 realizat in Romania, s-au luat in considerare adolescentii nascuti in anul 1995, esantionul fiind de 2770 de elevi (din care 1279 baieti si 1491 fete), selectati dintr-un esantion de 149 scoli (268 clase a IX a si a X a). Perioada de colectare a datelor a fost iunie 2011.
Potrivit comunicatului ANA, in acest an Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a propus contracararea incercarilor industriei tutunului de a submina Conventia – cadru a OMS privind controlul tutunului: ‘Stop Interventiei Industriei Tutunului!’.
Prin legea nr. 332/2005, Romania a ratificat Conventia-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru controlul tutunului (publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005). AGERPRES/ ( AS – Andreea Dascalescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.