Patriciu pariaza pe namolul energetic din Marea Neagra

Patriciu pariaza pe namolul energetic din Marea Neagra

Omul de afaceri Dinu Patriciu a investit in ultimii ani 100 de milioane de dolari in cercetarea namolului sapropelic din Marea Neagra, din care spera sa obtina gaze sintetice. Acest tip de biomasa ar putea deveni cea mai mare resursa energetica aflata la dispozitia omenirii, sustine Patriciu.

In urma cu patru ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a pornit o afacere inedita, prin intermediul companiei Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, care face parte din DP Holding, fosta Rompetrol Holding. In iulie 2008, Marexin SRL, subsidiara locala a companiei, a obtinut licenta de explorare in Romania a unor perimetre maritime, special atribuita in vederea cercetarii namolurilor sapropelice de pe fundul Marii Negre.

„Am investit pana acum circa 100 de milioane de dolari in acest proiect. Momentan este in faza de cercetare, dupa care va urma si cea industriala”, a spus Patriciu, ieri, la conferinta de lansare a revistei „Stiinta si Tehnica”.

Resursa energetica a viitorului

El a explicat ce inseamna de fapt aceasta resursa. „Marea Neagra este o mare tanara, de 7.200 de ani. Acel cataclism care a dus la formarea Marii Negre asa cum o stim astazi a ucis o parte din viata care exista. Biomasa s-a dus la fund, unde s-a format un mediu anaerob in care descompunerea masei organice nu se mai face ca in mediu oxigenat. La o adancime mai mare de 300 de metri, Marea Neagra este o mare moarta, in care bacteriile formeaza sapropel”, a aratat el.

Potrivit lui Patriciu, biomasa astfel creata este bogata in hidrocarburi care constituie o resursa valoroasa energetica. „Este cea mai mare sursa energetica aflata la dispozitia omenirii, mult mai putin periculoasa decat energia atomica, dar este foarte greu de exploatat. In urmatorii 80 de ani s-ar putea produce 20 de milioane de tone anual, adica echivalentul a sase miliarde de barili de titei”, a mai spus Patriciu. Omul de afaceri a angrenat in acest proiect mai multe universitati din Statele Unite, Marea Britanie si Romania.

In vara anului 2009, intr-o conferinta de presa, directorul general al Marexin, Peter Hamilton, arata faptul ca explorarea namolului sapropelic din Marea Neagra este primul proiect de acest gen la nivel mondial. „Sapropelul propriu-zis este un amestec de materie organica si sedimente, prin procesarea carora speram sa obtinem gaz sintetic, printr-un procedeu similar cu producerea de biomasa. De asemenea, acest namol se poate folosi pentru obtinerea de ingrasaminte pentru agricultura”, a spus Hamilton.

El a precizat ca Marexin nu este interesat de petrol, gaze naturale sau alte hidrocarburi conventionale. „In caz ca gasim altceva in afara sapropelului, desi este putin probabil, pentru ca exploram doar in straturile superficiale, vom notifica Agentia de Resurse Minerale, care va decide soarta acelor resurse”, a mentionat Hamilton. Intrebat daca exista un buget pentru acest proiect, Hamilton a aratat ca „bugetul este atat de mare cat este nevoie sa fie”.

O noua licenta, in Georgia

Ulterior, Patriciu a declarat ca are de gand sa investeasca miliarde de euro in aceasta afacere, in asociere cu un partener. In urma cu un an, oficialii Marexin precizau, pentru agentia NewsIn, ca au obtinut o licenta de explorare a namolului sapropelic si in Georgia, unde lucrarile ar fi urmat sa inceapa in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *