Ziua Rosiei Montane 2013 la Bucuresti

  0
  462
  Ziua Ro?iei Montane 2013
  Ziua Roşiei Montane 2013
  Ziua Rosiei Montane 2013
  Ziua Rosiei Montane 2013

  Ziua Rosiei Montane: 1882 de ani de atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania

  Cu ocazia implinirii a 1882 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti – pro urbe si Re.Generation va invita in data de 6 februarie 2013 la “Ziua Rosiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana. Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman.

  Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

  Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. In cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

  Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

  Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

  La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp exceptional – 2 000 de ani – din perioada pre‐romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca modernaun targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

  Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

  Ziua Rosiei Montane in Bucuresti va avea loc in data de 6 februarie 2013 si este organizata cu sprijinul Muzeului Taranului Roman si al Clubului Taranului Roman. Intrarea este libera.

  Parteneri media: EcoMagazin, Cooperativa Urbana, Green Transylvania, Feeder.ro, Sapte Seri, Metalhead, Tilllate.com, Banana Society si Romanian Ultras.

  Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

  Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman

  Proiectie de filme documentare

  13.00 – 14.15 Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002

  14.30 – 15.50 Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010

  16.00 – 17.15 Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004

  17.30 – 18.50 Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012

  19.00 – 19.50 Avanpremiera

                         Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012

  20.00 – 20.45 Scurt metraje

  Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957

  Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012

  Patrimoniul Rosiei Montane / 2013

  Clubul Taranului Roman

  20.00 – 21.00  Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii

  21.00                Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.