Consilierii municipali au adoptat, marti, o hotarare si indicatorii tehnico-economici aferenti pentru infiintarea ”BioParc Zoo Baneasa”.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca este vorba despre un proiect mai vechi ce urmeaza sa fie dezvoltat dupa modelul olandez.
„Vreau sa facem o gradina zoologica, sa le faca placere copiilor in primul rand, sa se catere, sa se dea cu tiroliana si sa fie si mai civilizata decat este acum. Costurile vor fi acoperite de institutii bancare. De asemenea, vom face un bioparc, pentru a putea sa facem putina ordine si in zona”, a explicat Oprescu.
Directorul Gradinii Zoologice a spus ca viitorul proiect va fi realizat pe o suprafata de zece ori mai mare decat cea existenta, adica la cele 5,7 ha se vor adauga inca 57,2 hectare.
„Pe toata aceasta suprafata se va realiza acest parc zoologic care, in acceptiunea noastra inseamna nu numai ca acolo este gazduita o colectie diversa si mult marita de animale, fata de ceea ce avem noi acum. Totul se va face in functie de vegetatia existenta, nu vom schimba si nu vom afecta biotopul Padurii Baneasa. Se va tine cont de aleile care sunt trasate pe suprafata respectiva, de luminisurile care exista deja, de partea de arboret care nu inseamna practic vegetatie”, a explicat Anca Oprea.
Potrivit acesteia, speciile si numarul de animale care vor fi gazduite in noua gradina zoologica vor fi stabilitate de catre cel care se va ocupa de consultanta proiectului, in functie de conditiile meteorologice, de suprafata, sol, vegetatie si de tot ceea ce inseamna investitie pentru pastrarea si intretinerea unei colectii de animale.
Conceptul ce va fi adoptat in dezvoltarea acestui proiect va fi acela de aplicarea a unui tratament absolut corespunzator pentru speciile care vor fi gazduite in gradina – conservarea, reproducerea controlata a animalelor in cadrul unor proiecte de reproducere a speciilor pe cale de disparitie, educarea publicului vizitator, pregatirea de noi generatii, a mai spus Anca Oprea.
Valoarea totala a proiectului se ridica la circa 76 milioane de euro, bani care vor fi atrasi din colaborari cu institutii bancare, adaugat Anca Oprea.
Potrivit Raportului de specialitate al PMB, Gradina Zoologica Bucuresti are in intretinere, in prezent, aproximativ 1.839 de exemplare, din peste 200 de specii si subspecii, gazduite in circa 47 de amplasamente.