Ziua Scadentei Ecologice

La fel ca orice companie, natura are un buget. Ea poate produce aceleasi resurse si poate acoperi aceleasi pierderi in fiecare an. Acestea sunt concluziile Global Footprint Network, dar ar putea fi la fel de bine ale fiecaruia dintre noi.cerere-si-oferta-natura.png

Contabilitatea pe care o tine Footprint Network poate fi folosita pentru a determina exact data de la care comunitatea globala incepe sa traiasca dincolo de mijloacele pe care planeta noastra le produce in fiecare an. Problema este ca cerem naturii mai mult decat ne poate ea oferi.

Din 1980 omenirea are o datorie ecologica fata de natura, deoarece foloseste resursele mai repede decat se pot ele regenera si elibereaza in atmosfera mai mult carbon decat poate fi absorbit. La nivel global, noi intrebuintam capacitatea biologica a 1,4 planete, dar, din pacate, nu avem la dispozitie decat una singura. Rezultatul se vede in micsorarea resurselor de arbori si peste, in timp ce reziduurile, in principal dioxidul de carbon, se acumuleaza. Guvernele spun ca institutiile financiare sunt prea mari ca sa fie lasate sa falimenteze, dar exista ceva mai mare si mai important care este lasat sa ajuga in colaps – sistemul climatic, cel care isi aduce contributia la civilizatia umana. S-ar putea sa mai fi ramas mai putin de o suta de luni ca sa prevenim catastrofa incalzirii globale. E nevoie de programe guvernamentale si cel putin de tot atata hotarare ca si in cazul salvarii necugetatilor oameni de afaceri.

Indatorarea ecologica se afla la radacina celor mai presante probleme de mediu cu care ne confruntam : schimbari climatice, scaderea biodiversitatii, micsorarea padurilor, prabusirea pescuitului si multi alti factori care duc la criza alimentara mondiala. Ziua Scadentei Ecologice va veni cu atat mai devreme, cu cat consumul uman va creste.

Prima zi a Scadentei Ecologice a fost pe 31 decembrie 1986. Zece ani mai tarziu, umanitatea folosea cu 15% mai multe resurse intr-un an decat putea furniza planeta, iar Ziua Scadentei cadea in noiembrie. In 2008, la mai mult de doua decenii distanta de la prima Zi a Scandentei Ecologice, aceasta s-a mutat pe 23 Septembrie, iar rata indatorarii fata de mediu se ridica la 40%.

Dr.Matis Wackernagel, director executiv al Global Footprint Network, organizatie care, impreuna cu partenerul sau, NEF (noua fundatie economica), au inventat Ziua Scadentei Ecologice, afirma ca indatorarea este o solutie de scurta durata, deoarece, in cele din urma, ea va duce la o crestere a pierderilor si la epuizarea tuturor resurselor de care depinde economia omenirii.

Sursa: 4 eco tips

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *