Cerul e inca transparent deasupra Europei

0
290

Cer senin

Asa sustin cercetatorii din Texas in ultimul studiu realizat pe aceasta tema si publicat in revista – Science.

Acestia afirma ca, spre deosebire de situatia intregii planete, in Europa transparenta aerului s-a ameliorat inca din anii 80.
Aceste descoperiri vin in contradictie cu studiile precedente, care sugerau o crestere a cantitatii de raze solare primite de suprafata terestra.
Impact pozitiv asupra oamenilor, impact negativ asupra mediului
Cercetatorii pun intunecarea observata in alte parti pe seama utilizarii combustibulilor fosili in industrie, combustibililor de lemn si a incendiilor destinate sa curete terenurile din padurile tropicale. In Europa, din contra, restrangerea economiei tarilor estice a incurajat un declin al utilizarii de carbon, in timp ce in vestul continentului au aparut nenumarate restrictii cu privire la emisiile de dioxid de sulf. Rezultatul – un cer mai transparent. Acest fapt are insa doua taisuri : pe de o parte, este un lucru bun din punct de vedere medical, in special pentru sistemul respirator al omului, insa, pe de alta parte, transparenta aerului poate constitui un factor negativ pentru mediu – cresterea cantitatii de raze solare ce ating pamantul este susceptibila de a accelera incalzirea globala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.