Amprenta poluarii asupra lacurilor glaciare din masivul Fagaras

In urma retragerii ghetarilor s-au format excavatii circulare, denumite circuri sau caldari glaciare. Lacurile care provin in urma topirii ghetarilor sunt foarte des intalnite in emisfera nordica, fiind rezultatul glaciatiunii cuaternare. Astfel de lacuri se intalnesc si la noi in tara in muntii Fagaras, munti care pastreaza cea mai mare suprafata modelata de ghetari cuaternari. Cele mai multe lacuri se afla la peste 1950 m altitudine si sunt grupate in cateva complexe glaciare: complexul glaciar Ciortea-Avrig, Negoiu-Caltun, Balea-Capra, Podragu.

In functie de rocile si solurile pe care este dezvoltat lacul, poluarea poate afecta serios atat biodiversitatea acvatica cat si regimul hidric. Apa murdara se poate infiltra in apele freatice. In functie de substantele poluante, perioada pe care zona va fi afectata va fi mai scurta sau mai lunga. Sursa constanta de poluare a lacurilor glaciare sunt deseurile arunate de catre turisti si cabanele din jur.lacul-capra.jpg

Ecosistemele de tipul lacurilor de altitudine din Romania, chiar in conditiile unei biodiversitati scazute, pot adaposti specii valoroase, de interes ecologic, biologic si economic, si reprezinta un indicator al evolutiei mediului.

Din lacurile glaciare Capra si Caprita se pot scoate anual cel putin 500 de kg de deseuri menajere lasate aici de turisti. Din pacate chiar si aici, intr-unul dintre cele mai inalte lacuri din Romania, acolo unde, teoretic, ajung doar cei care iubesc si stiu sa respecte natura, SE ARUNCA GUNOAIE!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *